среда, 5. август 2020.

Весић: Србија и Београд никада неће заборавити Благоја Јововића

Заменик градоначелника Горан Весић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и директор Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина открили су спомен-плочу посвећену Благоју Јововићу у улици у Земуну која је данас званично добила његово име. Догађају су присуствовали чланови Градског већа Драгомир Петронијевић и Гаврило Ковачевић, градски секретар за културу Иван Карл и заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић.

Весић је овом приликом истакао да се данас, када ова улица у Земуну званично добија име по српском хероју Благоју Јововићу, симболично завршава тужан период у историји нашег народа, период заблуда које су нам наметали осећај самокривице, стида од своје часне историје и убеђење да је за трајни мир на Балкану неопходно да Србија буде слаба и понижена, без права на своју историју. 

Како је нагласио, одлука да Благоје Јововић добије улицу у Београду веома је узнемирила лажну српску елиту, чији је циљ да Срби немају права на своју историју, хероје, нити да се поносе оним што јесу. Он је додао да данашњи чин има још једну симболику јер се међу окупљенима који су дошли да присуствују овом догађају не зна ко је из партизанске, а ко из равногорске породице, те да је Благоје Јововић први равногорац који је добио улицу у Београду, а то је заслужио својим херојским чином. 

– Ово је време да Србија прекине своје поделе, да сви заједно гледамо у будућност, јер да би Србија била успешна, морамо да будемо заједно – истакао је Весић.

Он је подсетио да је ова улица данас добила име по Благоју Јововићу који је 10. априла 1957. године смртно ранио поглавника усташке Независне државе Хрватске Анту Павелића.

– Нисмо без разлога изабрали улицу у Земуну. Наиме, за време Другог светског рата главна улица у овој општини носила је име усташког злочинца Анта Павелића, а Господска улица име Адолфа Хитлера. Данашњим чином симболично сахрањујемо претензије зликовца Павелића и на Земун и на све оне делове који су чинили НДХ  – рекао је Весић.

Он је додао и то да данас званични Загреб прославља етничко чишћење 250.000 Срба у акцији „Олуја”, која се десила пре 25 година. 

– То је био, нажалост, завршетак оне политике коју је почео Анте Павелић. Зато се данас овим чином када одајемо почаст хероју, сећамо наших трагично настрадалих сународника у „Олуји”, али и шаљемо јасну поруку да Србија никада више неће немо посматрати док неко убија и протерује српски народ са територије на којој је вековима живео – нагласио је Весић.

Он је поручио да је Србија захваљујући политици Александра Вучића данас јака и политички и економски и војно, те да је то најбоља заштита за Србе где год они живели, и додаје да само таква Србија, која не угрожава друге и поштује своје хероје и жртве, представља гарант мира на Балкану. 

– Благоје Јововић је доказ да ће се у српском народу увек рађати нови Обилићи и нови Принципи – истакао је Весић, додајући да смо овим чином показали да Београд и српски народ никада неће заборавити Благоја Јововића. 

Директор Музеја жртава геноцида – историчар Вељко Ђурић Мишина подсетио је да се ова улица звала Загорска, те да од данас она носи име Благоја Јововића.

– Мој посао као историчара јесте да појасним неколико недоумица које су се појавиле у овом случају. Прва асоцијација на помен Благоја Јововића јесте чињеница да је у питању човек који је смртно ранио Анту Павелића. Историја још увек није рекла све о Јововићу и нека данашњи чин буде почетак додатне приче на коју чекамо готово цео век – рекао је Вељко Ђурић Мишина. 

Овом приликом прочитано је и писмо породице Благоја Јововића у којем се изражава задовољство чињеницом да Град Београд и Република Србија не заборављају своје хероје. У писму се наводи да је Јововић врло емотивно доживљавао судбину свог народа током ратова за време распада Југославије.