понедељак, 28. септембар 2020.

Весић: Ребалансом буџета Град помаже привреду и чува радна места

Заменик градоначелника Горан Весић подсетио је данас да је Влада Србије донела одлуку да се привреда помогне и на тај начин задрже радна места, а једна од најважнијих одлука била је везана за одлагање плаћања доприноса на зараде запослених за два пролећна и један летњи месец у наредне две године. Београду припада 66 одсто овог пореза, тако да само један месец значи око шест милијарди мање прихода, навео је Весић образлажући на данашњој седници усвојену измену Одлуке о буџету Града Београда за 2020. годину.

Епидемија ковида-19 оставила је последице на економију не само града већ и свих држава, казао је он, подсећајући да је већ у јуну усвојен ребаланс буџета који је био мањи за 15-16 одсто.

– Град је пристао да учествује у пакету Владиних мера и на тај начин да свој допринос, тако да смо заједничким радом очували радна места и сачували београдску привреду. То је разлог зашто имамо мање средстава у буџету. Ову годину почели смо са 143 милијарде, данашњи буџет износи скоро 123 милијарде динара, а највећи део те разлике настао је због одлагања плаћања пореза на доприносе и зараде. Тај новац ће се Граду вратити наредних година, али ова година је таква да смо сви морали да покажемо солидарност са привредницима и да сачувамо радна места за људе – истакао је Весић.

Други разлог, додао је Весић, јесте одлука Града да се не задужује.

– Град Београд током ове године није узео ни један једини евро кредита. Одлучили смо да трошимо онолико колико имамо јер се понашамо домаћински, како и треба да се понашају одговорне локалне самоуправе – казао је Весић, подсећајући да је 2012. године кредитно задужење било чак 1,2 милијарде евра.

Истовремено, додао је Весић, ниједан евро враћања страних кредита није одложен, подсећајући да за ову годину они износе скоро четрдесет милиона евра, у највећем делу за Мост на Ади. Весић је тим поводом оценио да нису прихваћена нуђена одлагања јер је „Град финансијски стабилан”.

У ребалансу има неколико новина, истакао је Весић.

– Једна од најважнијих ствари јесте што се буџетом омогућава да Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда распише тендер за изградњу пет вртића. Ове године започели смо изградњу шест објеката на Чукарици, у Обреновцу, Земуну, Блоку 62, на Бежанијској коси и у Раковици, а очекују нас тендери за вртиће на Миљаковцу 3, у насељу Браће Јерковић, у Миријеву, на левој обала Дунава и за један вртић у приградској општини, где тренутно тражимо локацију. У историји Београда, откад постоји организован смештај деце у обдаништима, а то су тридесете године прошлог века, никада се није изградило једанаест вртића за годину дана, чиме ће се омогућити место у вртићима за још три хиљаде деце – рекао је Весић, подсећајући да је листа чекања ове године била мања од тог броја.

Весић је подсетио да је у јулу просечна плата у Београду износила 628 евра, а да је последњих дана 2012. године износила 452 евра. За осам година, навео је Весић, плате у главном граду у просеку су порасле за око четрдесет одсто, а незапосленост је смањена са 16,2 на 8,1 одсто. У Београду је званично запослено 750.550 лица, а 2012. та бројка је износила 558.620, прецизирао је Весић, што значи да је за осам година отворено 191.880 радних места на територији Београда. У Београду данас ради 56.272 компаније, а 2012. радило је 47.867 компанија. Веома је важно и да је број предузетника повећан за око двадесет хиљада.

– Финансије Града су стабилне, понашамо се одговорно, учествујемо у државном програму помоћи привреди, не узимамо кредите и не задужујемо се, мање трошимо, пролонгирали смо одређене инвестиције за следећу годину јер је то одговорно. Међутим, чак и овако смањен буџет износи више од милијарду евра – нагласио је Весић.

Нема смањења трошкова за социјална давања и субвенције, али ни за функционисање комуналног система, назначио је Весић.

– Као и прошле године, током октобра на јавној расправи наћи ће се предлог буџета за 2021. годину. Све градске општине, грађани, одборничке групе и одборници моћи ће да погледају предлог буџета и упуте своје предлоге. Када буде завршена јавна расправа, предлог буџета наћи ће се средином новембра на седници Градског већа, те ће се до краја новембра наћи и на дневном реду седнице Скупштине града, како смо урадили и прошле године – рекао је Весић, подсећајући да је лане стигло око три и по хиљаде предлога, те су на тај начин грађани заједно са Скупштином града креирали буџет, што ће бити случај и овог пута.