понедељак, 28. септембар 2020.

Весић: На иницијативу грађана, Београд преименује Хрватску улицу у Улицу глинских жртава

Заменик градоначелника Горан Весић изразио је велико задовољство што је Скупштина Града Београда прихватила иницијативу грађана да се Хрватска улица у Котежу примењује у Улицу глинских жртава 1941. године. Он је подсетио да је злочин у Глини, када су људи заклани у цркви, један од најстрашнијих у Другом светском рату, као и да су хрватске власти Спомен-дом, који је после рата изграђен на костурници, преименовале у Хрватски дом.

Он је оценио да у нашем главном граду улицу треба да имају они градови и земље који поштују Београд и имају Београдску улицу.

– То је нормално и тако се рађају пријатељи. Љубљана је, као наш град побратим, реаговала прва, тако да ће по принципу реципроцитета у главном граду Словеније поново бити Београдска улица. Такође, Брисел и Варшава добиће улицу у Београду јер улице са именом нашег главног рада постоје у тим градовима. Исто је и са Бечом који има Београдски трг. То је обавеза према људима који поштују Београд – казао је Весић, подсећајући да у центру Љубљане постоји биста Вука Караџића, те да ће у новембру у Београду бити постављена биста Јернеју Копитару.

Весић је још једном нагласио да жртава треба да се сећамо јер „ако их се не будемо сећали, онда је њихова жртва узалудна”.

Заменик градоначелника осврнуо се и на одлуке да три бивша градоначелника Београда добију споменике у главном граду.

– Показујемо да неким људима који су нас задужили можемо да кажемо „хвала”. Било је још градоначелника и важних људи који заслужују да добију спомен-обележје, али ова три су се у 20. веку издвојила: Бранко Пешић као симбол развоја Београда после ослобођења, те два градоначелника из периода између Првог и Другог светског рата: Милош Савчић и Влада Илић – истакао је Весић.

Он се осврнуо на важне детаље из живота ових градоначелника, наглашавајући да су се веома залагали, па чак и своју имовину улагали, у развој и сређивање Београда, на чему им се данас одужујемо.

На седници су усвојена и решења о образовању одбора за подизање три споменика.

Чланица Градског већа Елена Билић захвалила је Комисији за споменике и називе тргова и улица, као и Горану Весићу, на прихватању иницијативе грађана насеља Котеж. Она је навела да су јој грађани у разговору указали на то да се на овај начин одаје почаст жртвама из Глине.