понедељак, 12. октобар 2020.

Весић: Почеле топле пробе, грејање од сутра у пуном капацитету

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је Јавно комунално предузеће „Београдске електране” које је данас почело са топлим пробама и најавио да ће радијатори током поподнева бити топли, а од сутра ће грејање у београдским становима бити у пуном капацитету, те да град Београд потпуно спремно улази у грејну сезону. 

– „Београдске топлане” су почеле са топлим пробама грејања у Београду. Будући да ће температура бити нижа наредних дана, од сутра ће грејање бити у пуном капацитету и свих 318 хиљада станова које ми грејемо имаће топлотну енергију. Данас смо стартовали у шест сати ујутро. Систему треба времена да се покрене, тако да ће грађани у послеподневним часовима осетити да су станови топли  – истакао је Весић.

Он је подсетио да Град Београд греје око 22.500.000 квадрата, од чега је 17.850.000 станова, а остатак је пословни простор. 

– Ове године имамо око 500.000 квадрата више, што значи да је наше градско предузеће радило добро и да је прикључивало нове зграде на топлотно грејање. Веома је важно да грађани сарађују са нама у првих седам дана, јер у том периоду се види највише проблема без обзира на то што је завршен ремонт и што има довољно енергената. Зато постоји Кол сервиса у „Београдским електранама” који грађани треба да позову у случају проблема са грејањем. Број телефона је 2093-011 за оне грађане код којих читава зграда није добила грејање, а у случају цурење из радијатора и проблема такве врсте треба да позову број 2093-100 – нагласио је Весић.

Весић је замолио грађане да, како не би дошло до загушења, тамо где нема грејања у целој згради, управници зграде позову и комуницирају са представницима „Електрана”.

– До 15. октобра грејемо уколико је просечна температура испод 12 степени Целзијуса. После 15. октобра, када почиње грејна сезона, грејемо у пуном режиму, осим ако температура буде изнад 15 степени – навео је Весић.

Он је захвалио запосленима у „Београдским електранама” који су током лета урадили ремонт свих 36 топлотних извора, као и грађанима који су редовним плаћањем омогућили да се уради све што је неопходно, подсетивши да у нашем граду има око 1.600 километара топловодних цеви.

Министар рударства и енергетике Александар Антић је рекао да је све спремно за почетак грејне сезоне у Србији, да су обезбеђени сви кључни енергенти који ће омогућити стабилан и сигуран рад, и то по ценама које се неће мењати.

– У 60 градова и општина у Србији системи су спремни за почетак грејне сезоне. Велики посао је урађен током лета, више од 6.000 мегавата капацитета ремонтовано је у топланама у Србији и мрежа је доведена у ред, што је заиста комплексан процес. Од 1. октобра су извршене функционалне пробе, а у неким срединама у Србији је због хладнијих температура грејање почело раније – истакао је Антић.

Према његовим речима, од данас у готово свим срединама крећу топле пробе, а од сутра ће у великом броју средина у Србији почети грејање, у зависности од температура.

– Имамо потпуно стабилну енергетску ситуацију, обезбеђени су сви кључни енергенти. Топлане широм Србије током године потроше више од 600 милиона метара кубних гаса, око 80.000 тона мазута и додатне количине пелета, биомасе, угља. Сви ти енергетни су обезбеђени или уговорени. Подземно складиште Банатски двор је напуњено готово до врха, а ових дана завршавамо тај посао – нагласио је Антић.

Обиласку топлане присуствовали су и градска секретарка за енергетику Нина Јандрић и директор ЈКП „Београдске електране” Раде Баста.