понедељак, 19. октобар 2020.

Весић: Први пут од Другог светског рата обележавамо страдање 28 црвеноармејаца код Вазнесењске цркве

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас у порти Вазнесењске цркве парастосу за 28 војника Црвене армије, који су током ослобођења Београда 1944. године страдали у Улици адмирала Гепрата.

Догађају су присуствовали амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан Харченко и министар за иновације и технолошки развој у Влади Србије Ненад Поповић. Парастос су служили старешина Вазнесењске цркве Арсеније Арсенијевић и старешина Подворја Руске православне цркве у Београду Виталиј Тарасјев.

Весић је истакао да се данас први пут од завршетка Другог светског рата обележава овај трагичан догађај.

– Ове године смо обележавање 76 година од ослобођења Београда почели дан раније, јер се на данашњи дан десио трагични догађај недалеко од Вазнесењске цркве, и то на месту где је појединачно страдало највише црвеноармејаца за ослобођење Београда – указао је заменик градоначелника.

Он је подсетио да је током заједничке акције Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије страдао велики број бораца, али и грађана Београда.

– Тела црвеноармејаца су после погибије била изложена у порти Вазнесењске цркве. Први пут су објављене и фотографије овог немилог догађаја, које су у власништву Музеја града Београда. Свештеници Вазнесењске цркве су тада одржали парастос настрадалима, а од 1944. овај догађај више није поменут – указао је Весић и додао да је сигуран да ће у будућности овај дан бити достојно обележаван.

Подсетио је да је ослобођење Београда један од заједничких догађаја у историји српског и руског народа.

– Важно је поменути да никада у историји нисмо били на различитим странама, а на нашу срећу били смо на правим странама историје. Увек смо били на страни која је водила човечанство ка слободи и демократији. Нажалост, поднели смо и огромне жртве. Пропорционално, после Совјетског Савеза, највећи број жртава у борби против фашизма дала је Југославија, а у Југославији највише је страдао српски народ –  закључио је Весић.

Боцан Харченко је истакао дубоку захвалност председнику Србије, руководству Србије и руководству Града Београда на обележавању наше заједничке борбе.

– Овај трагични догађај, који данас обележавамо, сликовито показује нашу заједничку борбу и жртве које смо поднели на путу ка том циљу. С обзиром на то да смо увек и заједно били на правој страни историје, обавезни смо да гајимо слободарске традиције и традицију сећања на преминуле – указао је Харченко.

Министар Поповић је захвалио Горану Весићу на иницијативи да се овај догађај достојно обележи. Такође, захвалио је и руском амбасадору јер су, како је рекао, Руси и тада били уз српски народ.

– Србија и Русија су увек штитиле своју слободу, истину и правду. Тако је било и у Другом светском рату, а животи ових 28 јунака и мученика залог су наше будуће сарадње – указао је министар.

Град Београд први пут обележава један од најпотреснијих догађаја који сведочи о страдањима која су за време ослобођења Београда заједно преживели српски и руски народ.

У току битке за ослобођење Београда, 19. октобра 1944. године, у јутарњим часовима, једна од јединица Црвене армије имала је задатак да се из Улице кнеза Милоша пробије према Савском мосту кроз Улицу адмирала Гепрата. У Улици адмирала Гепрата, насупрот улазне капије у порту Вазнесењске цркве, налазио се немачки бункер из ког су немачки војници једним рафалом убили 28 руских војника у јуришу. Тела војника била су положена у порти Вазнесењске цркве, овековечена са две фотографије у власништву Музеја града Београда. Исте су данас такође први пут изложене на истом оном месту где су пре 76 година и настале.