понедељак, 26. октобар 2020.

Весић: Издата грађевинска дозвола за нови Музеј града

Град Београд издао је грађевинску дозволу за реконструкцију зграде старе Војне академије, на углу улица Немањине и Ресавске, која ће постати Музеј града Београда, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је подсетио да је решавање компликованих имовинских односа, то јест подела парцела са Војском Србије трајала скоро четири године. 

– Пројекат је урађен и добијени су услови од Завода за заштиту споменика културе Града Београда. Захвалан сам, пре свега, запосленима у Музеју града Београда, Секретаријату за културу, Секретаријату за инвестиције, као и Заводу за заштиту споменика културе на великом послу који је урађен. Сада, када је у мојим рукама грађевинска дозвола, нема више препрека да Музеј града Београда коначно, после 117 година откако је основан, добије своју зграду. Следи расписивање тендера за извођача радова, који почињу наредне године – рекао је Весић.

Музеј града Београда основан је 1903. године и никада није имао своју зграду. Данас се налази на 14 локација. Површина зграда бивше Војне академије је 17.057 квадрата. Реконструкција зграде коштаће око 20 милиона евра. Када буде завршен, Музеј града биће највећи музеј у Београду. 

Весић је рекао да ће нови Музеј града Београда бити место на којем ће бити чувано седам хиљада година историје нашег града и додао да очекује да музеј буде завршен до 2024. године.