четвртак, 5. новембар 2020.

Весић: Целокупна новогодишња расвета биће постављена до 10. децембра

Постављење новогодишње расвете почело је 1. новембра, а за око 40 дана, с обзиром на то да ће се расвета постављати парцијално, биће постављена у читавом граду, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је за ТВ Пинк најавио да ће најужи центар града засијати већ између 15. и 20. новембра, док ће свих 10 градских општина имати новогодишњу расвету до 30. новембра. Како је рекао, најкасније до 10. децембра новогодишњу расвету имаће и центри приградских општина.

– Ове године одлучили смо да са пуштањем новогодишње расвете не почнемо раније јер немамо тако пуно туриста као протеклих година. Расвета је важан део новогодишње атмосфере и један од разлога, поред свега осталог што се дешава у Београду, због којег туристи долазе у наш град. Мислим да је, због ситуације са ковидом-19, примерено да се новогодишња расвета пусти месец дана касније. Имаћемо новогодишњу атмосферу, а у целој овој ситуацији ипак се радујемо новој години – истакао је Весић.

Он је рекао да месечни рад комплетне новогодишње расвете кошта око 600.000 динара, односно око пет хиљада евра.

– Прошле године новогодишња расвета је светлела три месеца и рачун је био око 15.000 евра. Реч је о ЛЕД расвети која је штедљива и то је заиста мали трошак у односу на ефекат који се добије – прецизирао је Весић.

Говорећи о програму за прославу Нове године, заменик градоначелника је рекао да ће он зависити од епидемиолошке ситуације.

– Од тога какве ће мере бити на снази зависи да ли ће у граду на тим програмима моћи да се окупи сто, петсто или хиљаду људи. Нећемо оставити грађане без новогодишњег програма. Ми, иначе, спремамо занимљив програм под називом „Разгледница из Београда” на неколико места у граду. Уколико не буде могао да буде присутан већи број грађана, програм ће бити емитован на ТВ или онлајн, тако да ће сви моћи да га виде – истакао је Весић и додао да ће тај програм бити представљен Београђанима.

Када је реч о поштовању епидемиолошких мера, Весић је нагласио да је став Београда да постојеће мере треба доследно да се поштују.

– Нажалост, оне се не поштују довољно јер по садашњем закону контролу може да врши само Санитарна инспекција. То је нормално када је редовно стање јер тих санитарних инспектора има 140, али јасно је да је у овој ситуацији то недовољан број. Управо зато Влада је предложила, а ми у Београду смо на томе инсистирали, измену закона према коме ће већи број лица, комунални милиционери, инспектори и полицајци моћи да контролишу придржавање здравствених мера. Тако ћемо моћи да станемо на пут бахатим угоститељима који праве журке, а које су главни извор заразе. Ипак, треба рећи да 99 одсто угоститеља у Београду поштује све епидемиолошке мере. Ми у Београду инсистирамо на томе да се изменом закона забрани организовање журки, али да се угоститељима који поштују мере омогући да раде – нагласио је Весић.