понедељак, 14. децембар 2020.

Још два објекта за помоћ људима без дома

У Београду су отворена два додатна објекта за помоћ бескућницима који ће, осим смештаја и хране, имати и здравствену негу, потврдила је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић за Тајнуг.

Према њеним речима, то су издвојене радне јединице Прихватилишта за одрасла и стара лица у које људи без дома долазе по упуту Градског центра за социјални рад. Један објекат налази се на Врачару, где се кренуло са пријемом корисника, док је други на Аутокоманди данас отворен.

– Сваки објекат има капацитет од 20 кревета и изолациони блок, а сви корисници морају имати негативан ПЦР тест. По јављању за пријем, радници Центра за социјални рад воде кориснике на бесплатно тестирање. Град Београд је на време предузео низ мера и активности како би у предстојећим хладним данима био спреман за смештај бескућника којима је потребна помоћ и подршка Града – истакла је Наташа Станисављевић приликом обиласка објекта на Аутокоманди и додала да је Београд једини град у региону који је отворио додатне капацитете за помоћ бескућницима.

Она је навела да је осим главног објекта за болесна и стара лица у Kумодрашкој улици који може да прими 104 корисника, Град за помоћ бескућницима обезбедио укупно четири објекта.

– Осим поменутих на Врачару и Аутокоманди, обезбеђена су и два нова дневна центра где бескућници могу да добију оброк, хигијенски пакет и одећу. Уколико се за то укаже потреба, Град ће обезбедити још објеката за смештај бескућника, пре свега користећи домске или друге центре – додала је Наташа Станисављевић и позвала грађане да ако примете лица којима је потребна помоћ, пријаве их центрима за социјални рад.