петак, 15. јануар 2021.

Весић: Од данас јавна расправа о Плану за квалитет ваздуха

Данас је почела петнаестодневна јавна расправа о Плану за квалитет ваздуха у Београду, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић и позвао све грађанке и грађане Београда да учествују у расправи и дају своје предлоге.

– На званичном сајту Скупштине Града Београда објављен је План за квалитет ваздуха, који се доноси за наредних десет година, са пресеком у наредних пет година, и који подразумева краткорочне и дугорочне мере – рекао је Весић гостујући у Јутарњем програму РТВ Студио Б. 

Весић је подсетио да овај план обрађује 43 мере против загађења ваздуха, које је он предложио пре годину дана, и додао да План садржи краткорочне и дугорочне мере.

– Једна од краткорочних мера је повећање учесталости прања улица чиме се смањује ресуспензија редукованих честица. Последње две године купили смо 25 нових цистерни, тако да данас укупно 50 цистерни пере улице. Ове године купујемо још четири цистерне на гас и десет електрочистилица. Купујемо стотину нових аутобуса на гас за градски превоз, у складу са одлуком Града да убудуће сва возила у комуналном систему буду на природни гас, хибридна или електрична – рекао је Весић. 

Он је нагласио да је посебно важно да грађани буду тачно и правовремено информисани о загађењу. 

– Наше мерне станице су веома старе и непрецизне. Ове године ће бити купљено 25 нових мерних станица које не само што ће прецизно и тачније мерити загађење већ ће имати и софтвер који ће предвиђати загађење, тако да ће грађани моћи да добију и прогнозе. То ће нам омогућити да се на време припремимо и заштитимо грађане од штетних утицаја – поручио је заменик градоначелника Београда и додао да ће Град Београд у оквиру пројекта „паметан град” обезбедити 250 локација са мерним местима на којима ће грађани преко апликације моћи да се обавесте о стању загађења.

Говорећи о дугорочним мерама, Весић је најавио куповину 500 аутобуса на природни гас у наредних пет година, као и изградњу 50 нових километара трамвајске мреже.

– Већ ове године расписујемо тендер за јавно-приватно партнерство за речни превоз. Изградићемо два тунела у граду, посебно онај од Карађорђеве до Панчевачког моста којим се смањује загађење за осам одсто у центру града, а за 14 одсто се смањује саобраћај. Ту је и нових 110 километара бициклистичких стаза, а увешћемо и систем јавних бицикала који ћемо такође реализовати у другој половини ове године. Затим ће уследити гашење котларница и индивидуалних ложишта уз субвенције, изградња нових пешачко-бициклистичких стаза, умањење доприноса за грађевинско земљиште за оне који буду градили енергетски ефикасне зграде, постављање 120 јавних пуњача за електричне аутомобиле, гасификација читаве територије Београда која ће бити завршена до краја следеће године и наставак изградње топловодне мреже – објаснио је Весић. 

Нагласио је да је управо затворена депонија Винча, која је у последњих 50 година емитовала четири милијарде кубика метан гаса у атмосферу.

– Урадили смо нову депонију са постројењем за прераду отпадних вода, а метан гас користимо за загревање Београда. Како бисмо све то успели, управо завршавамо топлодалековод од депоније Винча до топлане на Коњарнику у који смо уложили 24 милиона евра – закључио је Весић.