уторак, 19. јануар 2021.

Весић: У Београду почела масовна вакцинација на 18 пунктова

У Београду је данас почела масовна вакцинација против корона вируса на укупно 18 пунктова, а један од њих је на Београдском сајму где се на дневном нивоу може вакцинисати више од 1.200 грађана. Осим на том пункту, вакцинација се врши у свих 17 домова здравља, рекао је заменик градоначелника Горан Весић и позвао све грађане престонице да се вакцинишу јер је то начин да победимо корона вирус и вратимо се нормалном животу.

Подсетио је да су јуче у свих 17 београдских општина почели с радом кол-центри, посредством којих се суграђанима старијим од 65 година нуди помоћ око пријаве за вакцинацију и превоза до места где се она обавља.

– Наша обавеза је да помогнемо Министарству здравља да сви грађани Београда који желе да се вакцинишу, то и учине. Не смемо да допустимо да неко ко живи у селу удаљеном 10 или 20 километара од места за вакцинацију, не прими вакцину јер није имао превоз – рекао је Весић, а пренео Танјуг.

Навео је да се међу запосленима у јавним градским предузећима спроводи анкета и праве спискови за вакцинацију.

– Имамо више од 30.000 запослених и правимо наше спискове за вакцинацију. Захваљујући Влади Србије запослени у комуналним предузећима су такође један од приоритета – рекао је Весић.

Додао је да Град на тај начин даје свој допринос како би се што више људи вакцинисало и још једном позвао све грађане да се вакцинишу.

– Поносан сам што је Београд данас град у којем се ради до 20 сати, што није случај у многим градовима Европе, као и на то што је Београд међу европским градовима у којима се вакцинише највише људи што показује да наша држава, која није најбогатија, уме боље да се органзиује од многих богатијих земаља и заштити своје грађане – истакао је Весић.

Државни скеретар у Министарству здравља Александар Стефоски рекао је да пункт за вакцинацију на Београдском сајму има 18 кабина за вакцинацију људи из цивилног сектора и пет за људе из војног сектора, те додао да је процедура вакцинације веома једноставна.
Како је појаснио, траје осам до десет минута, уз попуњавање формулара и преглед лекара, а после примања вакцине чека се петнаестак минута да случајно не дође до неке реакције.

Стефоски је апеловао на грађане Србије да се у што већем броју пријаве за вакцинацију.

– Знамо шта и колико то значи јер знамо како је било у протеклом периоду и да је само захваљујћи опремљености, флексибилности и знању здравствени систем успе да се избори са овом ситуацијом – рекао је Стефоски.

Навео је да имамо три врсте вакцина и да грађани могу да изаберу коју ће да приме и додао да је само на пункту на Београдском сајму капацитет за вакцинацију на дневном нивоу више од 1.200 људи. Стефоски је апеловао на грађане да се, и поред вакцинације, придржавају мера заштите и дистанце како би што пре изашли из пандемије корона вируса.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да Град Београд даје максимални допринос подршци, када је у питању масовна имунизација становништва.

– Целокупан процес и организацију води Минисатрство здравља, а ми смо ту да дамо наш максимални допринос и подршку зато што је за нас ово најважнији задатак и приоритет заштита здравља наших суграђана, нарочито старијих од 65 година – рекла је Станисављевић.

Истакла је да је Београд прва локална самоуправа у којој су од јуче отворени кол-центри путем којих суграђани старији од 65 година могу добити информације у вези са вакцинацијом. Навела је да је радно време кол-центара од осам до 16 сати и додала да је у њима тренутно анагажовано око сто волонтера.