четвртак, 28. јануар 2021.

Весић: Пункт за вакцинацију у „Белекспоцентру” грађанима на располагању током следеће недеље

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и председник Скупштине града Никола Никодијевић обишли су данас „Белекспоцентар” који ће, као трећи велики пункт за масовну вакцинацију, бити на располагању грађанима током следеће недеље. Објекат су посетили и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и државни секретар у Министарству здравља Александар Стефоски.

Весић је истакао да је Град Београд припремио, осим домова здравља у којима се редовно врши имунизација, и трећи пункт за вакцинацију грађана.  

– Када је почела масовна имунизација, прво је отворена Хала 11 Београдског сајма, потом и Хала 3, а током следеће недеље за вакцинацију ће грађанима бити расположив и објекат „Белекспоцентра”– истакао је Весић.

Он је нагласио да је „Белекспоцентар” у власништву приватне компаније и да је Граду уступљен бесплатно, због чега је захвалио приватном сектору који 10 месеци помаже око многих проблема који су „дошли” са епидемијом. 

– Приватници су помагали и када смо делили пакете, упркос чињеници да су њихови профити такође смањени. Они и даље плаћају раднике, показују одговорност и сигурно је да им дугујемо захвалност – поручио је Весић. 

Он је додао да се већ размишља о новом пункту, а то је будућа здравствена станица у Борчи која може да прими велики број људи. 

– На тај начин, ми као Град Београд дајемо свој допринос да се што пре и што већи број грађана вакцинише. Поред тога, наша обавеза је да остваримо контакт са нашим сениорима, којих је у Београду више од 350.000, и да им помогнемо око вакцинације. Уколико не знају како да се пријаве, ту смо да им објаснимо, а уколико им је потребан превоз, можемо да им то омогућимо. Не сме да се дозволи да нико, ко жели да се вакцинише, остане невакцинисан. То је посебно важно за приградске општине где људи живе по десетак километара далеко од места за имунизацију – истакао је Весић и позвао све да се вакцинишу, како бисмо се што пре вратили нормалном животу.

Весић је истакао да је Србија у време када се земље у Европи затварају успела да нађе меру између заштите јавног здравља становништва и очувања привреде.  

Никодијевић је истакао да Град Београд наставља да обезбеђује своје пукнктове за имунизацију. 

– Видели смо како функционишу хале 3 и 11 на Београдском сајму, где се вакцинише велики број људи без много задржавања. Велики број најстаријих суграђана је пријављен за имунизацију захваљујући логистичкој подршци градских општина, кол центара и волонтера. Интересовање за вакцинацију је на високом нивоу, што за нас представља велико задовољство, али смо свесни да ће 8. фебруар бити преломна тачка када ће доћи до „сусрета” вакцинације и ревакцинације. Управо због тога морамо да отворимо нове пунктове, како не би дошло до гужви и како би сви који су предвиђени за вакцинацију и ревакцинацију могли то да обаве без већих проблема – рекао је Никодијевић.

Он је подсетио да је јуче на Сајму вакцинисано око 6.500 људи, што значи да ће за три недеље на истој локацији бити 13.000 људи.  

– То је велики број грађана. Потребна је обимна логистика и захваљујем свим волонтерима, здравственим радницима и људима из Градске управе који дају све од себе како би овај процес прошао у најбољем реду. Србија је једна од водећих земаља у Европи по броју вакцинисаних на 100.000 становника и желимо да наставимо овим темпом. Град Београд ће обезбедити све неопходне услове да Министарство здравља и републички Кризни штаб могу несметано да спроводе имунизацију. Потребан нам је пункт на левој обали Дунава, а биће нам потребни додатни пунктови и када тај посао буде окончан – рекао је Никодијевић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић истакла је да је за десет дана рада кол центара контактирано са више од 80.000 старијих суграђана.

– То је 25 одсто свих пензионера који живе у Београду, а 25.000 пензионера се захваљујући њиховом раду пријавило за имунизацију. Радно време је од понедељка продужено до 20 часова и тако ће бити и убудуће, јер желимо да будемо ту за све оне који не знају на који начин могу да се пријаве или им је потребан превоз. Више од 1.200 пута смо излазили на терен и превозили људе, што практично значи да је сваки четврти пензионер позвао кол центар желећи да добије неку информацију у вези са имунизацијом – рекла је Наташа Станисављевић.

Државни секретар у Министарству здравља Александар Стефоски рекао је да ће на овај начин бити повећан број људи који желе да се вакцинишу.

– Овде су предузете све заштитне мере, административни део у потпуности прати цео процес све до прегледа доктора, апликације вакцина и чекаонице где се пацијенти задржавају 15 до 20 минута после вакцинације. Сматрам да ћемо на овај начин омогућити да се што више људи вакцинише, епидемија што пре заврши и да се вратимо нормалном животу. Без обзира на вакцинацију, наглашавам да је потребно придржавати се и даље свих мера, носити маске, прати руке и бити на одговарајућој удаљености – казао је Стефоски.