четвртак, 25. фебруар 2021.

Весић: Трећа линија метроа повезаће Нови Београд и Бањицу

Заменик градоначелника Горан Весић председавао је данас Радној групи за изградњу београдског метроа, која је разматрала решења и концептуални дизајн треће линије метроа. 

Састанку су присуствовали главни градски урбаниста Марко Стојчић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић и директор ЈКП „Београдски метро и воз” Станко Кантар. 

Весић је подсетио да се знају трасе прве две линије метроа, а да се упоредо ради на решењима и концептуалном дизајну треће линије. 

– Трећа линија београдског метроа треба да повеже Нови Београд и Бањицу. Линија ће имати 21 станицу: Сурчинска улица, Блок 61, Гандијева, ИМТ, Блок 42, Арена, Ушће, Пристаниште, Трг републике, Народна скупштина, Мањеж, Вишеградска, Прокоп, Аутокоманда, Витановачка, ТЦ „Стадион”, насеља Браћа Јерковић и Степа Степановић, Трошарина, Бањица и тролејбуска окретница на Пауновом брегу – навео је Весић. 

Он је истакао да је предвиђено време вожње од прве до последње станице треће линије 34 минута. 

– Трећа линија ће имати укрштање са првом линијом на Тргу републике, а са другом линијом код парка Мањеж. Са трећом линијом ћемо у потпуности заокружити систем београдског метроа, а Београд ће коначно добити уређен јавни превоз по узору на светске метрополе – указао је Весић. 

Он је истакао да је разматрана могућност повезивања друге и треће линије метроа у Земуну.

– Та деоница би укључила само неколико километара и тај предлог је дат на разматрање пројектанту у овом послу, компанији „Ежис”. Према том предлогу, трећа линија би у ствари почињала тамо где се завршава друга линија. Такву ситуацију имамо у Миријеву, где се завршавају прва и друга линија. Такво би решење додатно олакшало функционисање становништва – навео је Весић. 

Такође смо упутили допис Министарству културе да се станица на Савком тргу искористи и за изложбени простор Музеја историје Србије, који ће бити смештен у бившу зграду железничке станице, напоменуо је Весић. 

– Идеја је да цела станица буде дизајнирана у складу са амбијентом где се налази. У мају ће бити расписан конкурс за идејно архитектонско решење првих 17 станица београдског метроа. Позваћемо наше архитекте с циљем да свака станица буде другачије дизајнирана, да осликава тај део града или неки детаљ из историје Србије и Београда – указао је Весић. 

Он је подсетио да прва линија креће да се ради у новембру ове године, а да се њен завршетак очекује до 2028. године. 

– Друга линија ће почети да се ради 2023. године и биће завршена до 2030. године. У периоду између 2027. и 2030. године очекујемо почетак изградње и треће линије београдског метроа – најавио је заменик градоначелника за Беоинфо.