среда, 7. април 2021.

Свечано отворена петља Батајница

Председник Републике Србије Александар Вучић свечано је отворио саобраћајну петљу Батајница, укупне дужине 3,5 километара, која омогућује директан излаз на ауто-пут Е-75, везу са старим новосадским путем и логистичким центром за интермодални транспорт. Отварању су присуствовали градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, председник општине Земун Гаврило Ковачевић са сарадницима, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директорка Европске банке за обнову и развој Жужана Харгитаи, директор „Коридора Србије” Александар Антић, директор „Путева Србије” Зоран Дробњак, представници извођача радова компаније „Штрабаг” и стручног надзора „Ептисе”. 

Александар Вучић је нагласио да није реч само о отварању једне саобраћајне петље него о нечему много значајнијем.

– Реч је о животима људи, реч је о бољем животном стандарду, о томе да се ништа не добија ако се ауто-путем повезују само велики центри и ако само људи у Београду имају корист од тога. Од ауто-путева и путева корист морају да имају и сви остали грађани Србије, људи који живе и овде у Батајници, али и људи који живе у Угриновцима, Бусијама, Новој и Старој Пазови, Земун Пољу и сваком другом месту. Ова петља ће им умногоме убрзати кретање и олакшати путовање на било коју страну да крену – рекао је Вучић и истакао да је веома важан мост од 221 метра, који води ка интермодалном логистичком центру, јер то је један од стотину мостова који су саграђени или који се граде у Србији.

Председник Србије Александар Вучић је напоменуо да је веома важно да и Батајнички булевар буде саграђен што пре, да се експропријација обави што је могуће брже и захвалио свима који су учествовали у изградњи саобраћајне петље – извођачу радова „Штрабагу”, Граду Београду, Градској општини Земун и јавним предузећима, а посебно Европској банци за обнову и развој и изразио своја очекивања да би Србија и у наредном периоду могла да остварује добру сарадњу са овом европском институцијом.

Председник општине Земун Гаврило Ковачевић подсетио је да је петља Батајница у оквиру ауто-пута Е-75 најзначајнија капитална инвестиција обилазнице око Београда. 

– Завршетак овог пројекта је значајан за Земун и сва околна насеља, као и за све општине које се наслањају на ову саобраћајницу. Изградња саобраћајне инфраструктуре увек директно и конкретно утиче на квалитет живота грађана, као и на унапређење пословне климе. За грађане Земуна, а нарочито Батајнице, ово је заиста почетак једне нове ере која олакшава живот грађанима у сваком смислу. Како време буде пролазило бићемо сведоци изградње нових привредних објеката. Ова петља активира индустријске зоне у Земуну – рекао је Ковачевић, а пренела информативна служба ове општине.  

Пројекат изградње петље Батајница финансиран је са 8,8 милиона евра из кредита Европске банке за обнову и развој, иако је било договорено 9,6 милиона евра, и завршен је пре рока. Обухватио је изградњу саобраћајница, укључујући мост преко пруге, инфраструктурне инсталације, као и саобраћајну сигнализацију, наведено је у саопштењу.