среда, 7. април 2021.

Весић: Четири протокола за организацију догађаја биће упућена Влади Србије

Заменик градоначелника Београда Горан Весић одржао је данас други састанак са представницима „ивент” индустрије на којем су присуствовали и представници Привредне коморе Србије и Кабинета премијерке Србије. 

Догађају је присуствовала секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, као и секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш. 

Закључак састанка јесте да се Влади Србије упуте четири протокола за организацију догађаја, и то за организацију рада ноћних клубова, венчања, конгреса, фестивала, концерата са живом музиком, прецизирао је Весић. 

– Сва четири протокола урадио је Градски завод за јавно здравље као наша најреферентнија институција која се и пита када је реч о епидемиолошкој ситуацији и одређивању епидемиолошких мера. Протоколи ће данас бити упућени Влади Србије и сигуран сам да ће их она усвојити. Апел Влади јесте да се усвоји и план отварања, односно план почетка одржавања појединих догађаја, као што су то урадили Велика Британија и Израел. То је важно јер овакви догађаји не могу да се организују за један дан, тако да очекујемо да заједно са протоколима Влада Србије усвоји и динамику, а тако ћемо знати како ће тећи отварање које ће бити у складу са динамиком вакцинације – навео је Весић.

Он је прецизирао да је са представницима најважнијих фестивала, као што су „Exit”, „Beer fest, „Love fest”, договорено да они креирају кампању коју би финансирао Град Београд.

– Кампања би била усмерена ка младима и представљала би промоцију вакцинације како би млади људи разумели да од њихове вакцинације зависи колико ће се брзо вратити фестивали које толико воле. Вакцинација је пут да се што пре реализује све око чега смо се договорили – истакао је Весић. 

Организатор „Exit” фестивала Душан Ковачевић рекао је да су Србија и Велика Британија лидери у вакцинацији, али да за „отварање” треба да узмемо њихов пример. 

– Велика Британија ће од средине маја дозволити догађаје до десет хиљада људи, а од 21. јуна укинути све рестрикције. Неопходно је младима дати визију нормалног живота и послати поруку наде. Тиме ћемо их позвати да носе маске, да се вакцинишу и поштују мере опреза. То је најбржи начин да превазиђемо ову кризу – истакао је Ковачевић. 

Директорка фестивала „Love fest” Златана Павловић истакла је да су пре два месеца са другим фестивалима креирали иницијативу „safe еvent Srbija”, којa има за циљ нормализацију живота у Србији и враћање „ивент” индустрије на нивоу пре вируса корона. 

– Ово је још један у низу састанака којe смо имали са представницима Града и здравствених институција. Задовољни смо што ће већ данас наши протоколи бити послати Влади Републике Србије. Креирали смо четири потенцијална сценарија у оквиру којих је могуће враћање „ивент” индустрије, а на Влади је да одлучи да ли ће их допустити и уз које мере – рекла је Павловићева.