понедељак, 12. јул 2021.

Весић: Београд ради пројекат реконструкције Команде ратног ваздухопловства у Земуну

Завод за заштиту споменика културе града Београда расписао је тендер за пројекат реконструкције зграде Команде ваздухопловства у Земуну, која је оштећена у НАТО агресији, рекао је Горан Весић гостујући у јутарњем програму ТВ Хепи.

– До 4. августа ове године добићемо компанију која ће за Град Београд израдити пројектну документацију за реконструкцију овог здања које ужива статус споменика културе. Зграда Команде ваздухопловства површине 15.000 квадрата саграђена је 1936. године, према пројекту архитекте Драгише Брашована, на месту зграда некадашње Војне команде у Земуну. Представља једно од најоригиналнијих дела архитекте Брашована и значајно дело југословенске модерне у периоду између два светска рата – рекао је Весић.

Заменик градоначелника Весић је рекао да је наша срамота што ова „дивна зграда, која се налази у центру Земуна, није обновљена”.

– Од бомбардовања Команде прошле су 22 године и да смо сваке године обнављали 600 метра квадратних већ би је обновили. Али нисмо. Ова зграда није у надлежности Града, али је бисер српске архитектуре и нисмо више могли да је гледамо необновљену. Завод за заштиту споменика већ је урадио пројекат статике који је показао да зграда може да се обнови. Када завршимо пројекат реконструкције држава ће коначно моћи да обнови ову зграду – казао је Весић.

У плану је рестаурација или замена столарије и браварије, санација фасаде, термичка и хидроизолација таванице и крова, олука и громобранске инсталације, термичка изолација плафона подрума, санирање свих зидова у просторијама у објекту, адаптација санитарних чворова и замена подних облога, као и израда елабората енергетске ефикасности и интервенције на електроенергетским, телекомуникационим сигналним и термотехничким инсталацијама.

Вредност тендера је 18,2 милиона динара, а рок за предају пријава је 4. август ове године.