уторак, 24. август 2021.

Весић: Расписан тендер за извођача радова за последњу деоницу Булевара патријарха Павла

Тендер за извођача радова за последњих 1,7 километара деонице Булевара патријарха Павла, чија је вредност преко две милијарде динара, расписан је данас, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

– Данас је ово пруга на коју су Београђани навикли деценијама, а за неколико месеци овде ће ићи саобраћајница која ће повезивати Мост на Ади са Булеваром патријарха Павла. Читав посао већ траје неколико година. Прво смо изместили корито Топчидерске реке, урадили нови мост преко Улице Пере Велимировића која сече Булевар патријарха Павла. Сада је у току завршетак деонице од два километра Булевара патријарха Павла са четири траке од Улице Пере Велимировића до Кошутњака, а данас расписујемо тендер за деоницу од Кошутњака до Моста на Ади, односно до петље „Хиподром” – појаснио је Весић.

Како је нагласио, за решавање тог проблема биле су потребне две године јер је у време када је направљен Мост на Ади тадашња градска власт планирала да настави Булевар патријарха Павла пресецањем Топчидерског парка по средини и да ту направи саобраћајницу.

– То је изазвало бројне протесте грађана, писане су петиције са неколико хиљада потписа зато што су грађани потпуно били у праву. Нама је требало око две године да решимо проблем заједно са железницом, која полако измешта пругу из овог дела града, потом да добијемо овај коридор и да саобраћајницу из Топчидерског парка пребацимо на коридор који не смета никоме. Тако ћемо урадити везу између Моста на Ади и Булевара патријарха Павла те сачувати свако дрво у Топчидерском парку и наравно Топчидерски парк – нагласио је Весић.

Према његовим речима, грађани који долазе са Моста на Ади ће током следеће године уместо да скрећу лево поред Топчидерског парка и према Теодора Драјзера, што је иначе уско грло, ићи право булеваром са четири траке, улазити у Булевар патријарха Павла и обилазити Топчидерски парк. Испод подвожњака ће се спајати на постојећи Булевар патријарха Павла, који се такође шири у четири траке и тако све до Улице Пере Велимировића, додао је он.

– У међувремену су завршене улице Саве Машковића и Црнотравска, које смо проширили на четири траке. Остаје да онда између Патријарха Павла и Црнотравске проширимо Борску и Пере Велимировића. Расписујемо у наредном периоду и тендер за деоницу од Саве Машковића до ауто-пута. То значи да од Моста на Ади, од петље „Хиподром” па све до ауто-пута, преко Булевара патријарха Павла, Пере Велимировића, Борске, Црнотравске, Саве Машковића имамо булевар са четири траке који буквално води на ауто-пут – објаснио је Весић.

То значи, навео је, да ће они који живе на Бањици моћи да за 15 минута буду на Тошином бунару, што је сада немогуће.

Весић је захвалио Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда на овом значајном пројекту, као и железници која је изашла у сусрет, напоменувши да је урађена велика ствар.

– Успели смо да проширимо овај булевар и да се коначно са Моста на Ади ка Раковици иде булеваром са четири траке, а уједно и да сачувамо комплетан Топчидерски парк, сваку биљку и свако дрво у парку – закључио је Весић.