среда, 29. септембар 2021.

Весић: Расписан конкурс за дизајн метро станица у Београду

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да је данас расписан конкурс за идејно архитектонско решење и дизајн метро станица за прву фазу прве линије београдског метроа.

Како је прецизирао, Град Београд је расписао конкурс за идејно решење првих 16 станица метроа јер жели да ангажује домаће архитекте.

– Српске архитекте ће, као што су радиле и линијски парк, добити да раде и метро. Желимо да младе српске архитекте учествују у градњи метроа и дизајнирању станица јер ће на тај начин стећи референце да раде у свету. Осим тога, свака станица ће бити другачија и причати причу о том делу града или неком догађају из историје Србије. Тако ће наш метро бити другачији, а не као неки други у свету који имају потпуно идентичне станице. Када добијемо идејна решења, по њима ће се градити станице метроа – изјавио је Весић.

Расписивач/наручилац је Град Београд, Градска управа Града Београда, односно Секретаријат за јавни превоз и ЈКП „Београдски метро и воз”, у сарадњи са спроводиоцем конкурса – Удружењем архитеката Србије.

Конкурс је јавни, отворени, анонимни, једностепени и анкетни за идејно архитектонско решење и дизајн. Конкурс је јавно доступан на порталу јавних набавки и сајту Удружења архитеката Србије.