уторак, 21. децембар 2021.

Усвојен буџет Града Београда за 2022. годину

Одборници Скупштине Града Београда усвојили су данас буџет за 2022. годину у износу од 160,3 милијарди динара, односно 1,3 милијарди евра. Ово је највећи буџет у историји Града Београда, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је казао да ће буџет за 2022. годину бити за седам одсто већи него претходни, али без повећања пореза на имовину, који је један од основних прихода града.

– Буџет Града је 2013. године био мањи од 600 милиона евра. За 10 дана наш град ће дуговати 281 милион евра и то говори какав смо посао урадили за претходне четири године и како смо се домаћински понашали – навео је Весић на седници Скупштини града.

Истакао је да је буџет за 2022. годину већи јер је повећана привредна активност.

– Имамо више запослених и веће су зараде. Данас у Београду ради скоро 200.000 људи више него 2013. године, а зараде су веће него пре осам година. Имамо више инвестиција и издајемо сваке године преко милион квадрата грађевинских дозвола, а то пуни наш буџет. Зато имамо новца да купимо 100 нових аутобуса, од којих нам 25 стиже у фебруару, а 25 у марту. Такође, ове године смо купили 10 нових електричних аутобуса. Имамо новца да градимо метро и обилазницу око Београда, да уређујемо булеваре и наш град. Из тог разлога можемо да дамо 68.000 таблета нашој деци, бесплатне дигиталне уџбенике, да поделимо и 7.000 лаптопа учитељима и наставницима, јер овај град коначно финасијски добро стоји – рекао је Весић.

Он је нагласио да је стигло 9.046 предлога грађанки и грађана за буџет Града Београда, те да се јавна расправа организује трећу годину заредом.

– На предлог грађана који су учествовали у крерирању буџета урадићемо 11 нових паркова, девет игралишта, базен у Гроцкој, поред већ предвиђених базена у Борчи, Земуну, Јужном булевару и Лазаревцу. Затворићемо депонију комуналног отпада у Младеновцу и урадити центар за рециклажу. Пре неколико дана је почела реконструкција Позоришта „Дадов” – најавио је заменик градоначелника.

Он је истакао да је новим буџетом предвиђено насипање Макишког поља, такође и изградња деонице у Булевару патријарха Павла, од Кошутњака до Моста на Ади која ће, према Весићевим речима, омогућити несметан силазак са моста према Видиковцу.

– Урадићемо опремање комплетне локације за фабрику вакцина у Земуну, тако да ће Србија производити вакцине. Наставићемо радове на регионалном водоводу Макиш–Младеновац. Тренутно прикључујемо грађане Ритопека, у марту ћемо прикључити Гроцку и Врчин, а затим ћемо расписати тендер за посебан део Гроцке, како бисмо до 2024. године имали регионални водовод до Младеновца. Завршићемо у Батајници надвожњак над брзом пругом, чиме ћемо спречити да се одвоји Шангај од Батајнице – рекао је Весић.

Он је истакао да се на левој обали Дунава наставља с радом на постројењу за прераду отпадних вода, као и на канализационој црпној станици Крњача 2.

– Сваки дан очекујемо расписивање тендера за 80 километара канализације на левој обали Дунава. Пре две седмице је расписан тендер са Европском инвестиционом банком о изградњи фабрике за прераду отпадних вода. Добили смо 35 милиона евра кредита, као и 16 милиона евра гаранта Европске уније за изградњу канализације. Наставља се изградња водовода у насељу Шангај, радићемо 100 километара канализације и фабрику за прераду отпадних вода у Обреновцу. Такође и 90 километара канализације и две фабрике за прераду отпадних вода у Лазаревцу и Великим Црљенима. Радићемо скоро 70 килематара канализације у Младеновцу са постројењем за прераду отпадних вода, што значи да ће скоро 70 одсто Младеновца бити покривено канализацијом, док ће општина Сопот добити преко 100 километара канализације – најавио је заменик градоначелника.

Предложеним буџетом је предвиђена куповина десет станица за мерење аерозагађења, најавио је Весић.

– Ове године смо купили пет мерних станица. Ради се о најмодернијим аутоматским станицама које ће имати софтвер за предикацију загађења. Крећемо у реконструкцију Каленић пијаце и две пијаце у Обреновцу и Лазаревцу, као и у обнову Девете гимназије на Новом Београду. Реконструисаћемо Музеј афричке уметности, а крећемо и са обновом зграде Музеја града Беорада. Почињемо да радимо линијски парк и нових десет вртића. Последње две године смо завршили, почели или смо пред почетком изградње 15 вртића. Тренутно се ради вртић на Бежанијској коси, а треба да почне изградња вртића  у Блоку 62, насељу Браће Јерковић, Миријеву, на Миљаковцу, у Борчи, Степојевцу, Младеновцу и Сремчици. Такође, радићемо вртић у Алтини и насељу Степа Степановић. Имамо 80 хиљада деце у вртићима, а 2013. године их је било око 40 хиљада. Тада су родитељи плаћали 9.500 динара за боравак деце, а данас плаћају 5.600 динара. Морали смо да вратимо 3,5 милијарди отетог новца родитељима, а за те паре смо могли да изградимо 17 вртића. Такође, каснило се са исплатом и породиљама а данас им се исплаћују тачно на време. Почетком јануара расписаћемо тендер за куповину нових 80 тролејбуса. Тако се ради када се домаћински послује и све је то у буџету за 2022. годину. Никада нисмо имали више новца нити се Град икада брже развијао, док је вредност инвестиција Републике Србије на територији Београда близу седам милијарди евра – закључио је Весић.