понедељак, 31. јануар 2022.

Биће прихваћене иницијативе грађана савских блокова и Кошутњака

Главни градски урбаниста Марко Стојчић изјавио је да ће након сутрашње јавне седнице Комисије за планове Скупштине града бити прихваћене иницијативе грађана које се односе на изградњу у савским блоковима, као и инфраструктуре за потребе Плана детаљне регулације за некадашњи „Авала филм”.

– То значи да ни на који начин неће бити могућа било каква градња на зеленим површинама у оквиру савских блокова, што ће бити и дефинисано планом детаљне регулације. То уједно значи да ћемо сутра избацити из плана генералне регулације тај део града, како не би било бојазни да ће се нешто тако ипак догодити. Градње на отвореним зеленим површинама у савским блоковима неће бити – појаснио је Стојчић.

Такође, друга група примедаба тиче се евентуалне изградње инфраструктуре за потребе плана детаљне регулације за некадашњи „Авала филм”, навео је Стојчић и додао да ће и тај део у плану генералне регулације бити избачен. 

– Нема никакве изградње ни проширења Улице кнеза Вишеслава иако тема није била проширење тих саобраћајница због „Авала филма”, већ због потреба града Београда. Свако ко тамо живи зна да је тај део града све закрченији, али и ту нам предстоји разговор са грађанима и свим заинтересованим невладиним организацијама, групама грађана – нагласио је Стојчић и додао да ће ове две иницијативе Комисија за планове прихватити и да нема разлога за политизацију ове теме. 

Образлажући на седници Скупштине града данашњу одлуку о усвајању плана стратешких и оперативних циљева развоја Београда за период од 2020. до 2030, Стојчић је рекао да ће овај документ бити улазни податак за наставак рада на изради најважнијег плана за Београд, Генералног урбанистичког плана до 2041. године.

– То је у техничком смислу план на основу ког ће се спроводити одлуке, односно закључци из овог стратешког плана. Ти закључци ће се додатно разрађивати и надамо се у трећој трећини ове године да ће се тај документ наћи пред градским одборницима. То ће врло јасно показати све елементе развоја садржане у документу који је данас пред одборницима. На јасан начин ће бити дефинисано којим алатима ће се спроводити како би и овај данашњи план добио врло конкретну примену – појаснио је Стојчић.

Говорећи о измени и допуни Плана детаљне регулације за део блока између улица Адмирала Гепрата, Кнеза Милоша, Балканске и Немањине, као и Одлуци о изради плана детаљне регулације за блок између улица Војвођанске, Сурчинске и Душана Вукасовића, Стојчић је истакао да су у питању два једноставна планска документа. 

– У првом плану, реч је само о једној малој интервенцији на објекту који је некада користила Војска Србије ради неких техничких унапређења. То напомињем јер су се у медијима појавиле информације да се руше неки објекти који су под заштитом, што апсолутно није тачно. Друга тачка, одлука о изради плана има за циљ да се мали блок унапреди и да се разреше урбанистички проблеми – нагласио је Стојчић.