петак, 11. фебруар 2022.

Весић: Расписан тендер за набавку 80 нових тролејбуса

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да је Град Београд данас расписао тендер за набавку 80 нових тролејбуса.

Он је подсетио да се у возном парку налази 80 тролејбуса старости 13 и по година. 

– Просечна старост аутобуса је мало више од осам година. Када буде стигло сто нових аутобуса на гас које смо купили, а првих 20 стиже у марту, просечна старост аутобуса биће око шест година. Полако се приближавамо европским трендовима када је у питању старост возила у јавном превозу – објаснио је Весић.

Он је нагласио да је вредност тендера пет и по милијарди, односно 47 милиона евра. 

– Од оних који ће нам испоручити тролејбусе тражимо да то буду најквалитетнији тролејбуси који се производе на свету, да имају најмање десет километара аутономије, што значи да ће бити истовремено и тролејбуси и аутобуси и да ће моћи да иду најмање десет кулометара без пантографа као електроаутобуси. То би нам омогућило да продужимо неке тролејбуске линије и да повежемо различите тролејбуске линије без изградње мреже, а то је посебно важно јер се не може било где изградити мрежа – рекао је Весић.

Весић је додао да ће тролејбуси бити нископодни те да ће имати рампе за инвалиде и вај-фај. 

– Тражено је да сваки тролејбус има 78 места. Купујемо 60 соло и 20 зглобних тролејбуса. Тиме ћемо у наредних четири до пет година заменити све аутобусе у Београду. Од тренутка потписивања уговора, рок је 300 дана за испоруку првих 20 тролејбуса а затим сваке године треба да буде испоручено још 20 тролејбуса – рекао је Весић.

Он је подсетио да тролејбуси у Београду постоје од 1947. године. 

– Последњи тролејбуси купљени су 2011. године. Сада ћемо добити квалитетне тролејбусе који ће омогућити да се наши грађани комфорно возе. Сви ће бити климатизовани и биће уживање возити се у њима. Настављамо да модернизујемо наш парк када је у питању градски превоз – казао је Весић.

Он је нагласио да ће се сваке године у наредних пет година куповати нових сто аутобуса на природан гас. 

– Ове године смо купили и ставили у функцију десет електроаутобуса. Сваке године ћемо куповати по десет електроаутобуса и на тај начин ширити наше еко-линије. Када будемо завршили прве две линије метроа и приградску железницу, 2030. године имаћемо свега 500 аутобуса на улицама који ће бити на природан гас или електроаутобуси. Мања ће бити потреба за аутобусима јер ћемо имати метро. А полако крећемо и са заменом трамваја. Тендер за куповину првих 50 треба да буде расписан ове године, тако да 2030. године нећемо имати ниједно возило које користи фосилна горива, што значи да ће у потпуности наш превоз бити еколошки – закључио је Весић.