среда, 30. март 2022.

Весић: Археолошко благо Водене капије, скоро век затрпано због пруге, поново видљиво јавности

Републички завод за заштиту споменика културе спроводи заштитна археолошка истраживања Водене капије на приобалном бедему Београдске тврђаве, у сарадњи са Археолошким институтом – Београд и Јавним комуналним предузећем „Зеленило – Београд”, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је нагласио да се ископавања обављају у оквиру реализације прве фазе радова на изградњи Линијског парка, на потезу од Бетон хале до Бастиона Светог Јакова.

– Појас приобалних фортификација Београдске тврђаве остао је до сада најслабије истражен због пруге и високих подземних вода. Утврђивање приобалне зоне Београдске тврђаве започето је у првим деценијама 15. века, а своју коначну форму ова бедемска траса добила је средином 18. века – рекао је Весић.

Весић је истакао да се на једној од слика може видите како је пружни насип од 1938. године скоро затворио Водену капију. 

– Сада, када смо уклонили пругу и када уређујемо Линијски парк, добили смо прилику да откријемо и јавности покажемо наше археолошко благо – закључио је Весић.