понедељак, 9. мај 2022.

У београдским вртићима нема забележених случајева хепатитиса

У предшколским установама града Београда нема потврђених случајева новог облика хепатитиса, изјавио је секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак гостујући данас у јутарњем програму на ТВ Прва.

Он је истакао да Град прати случај дечака са симптомима хепатитиса, али и да то још није потврђено и да нема потребе подизати панику.

– Све мере појачане хигијене су на снази још од почетка пандемије вируса корона. Наравно, ако добијемо препоруку од надлежне здравствене установе, увешћемо и додатне мере, као што је ношење једнократних рукавица за васпитачице – објаснио је Гак.

Процедуре су уходане, додао је Гак, а случај било које заразе у вртићима пријављује се Градском заводу за јавно здравље који након тога изриче мере изолације, дезинфекције и друге неопходне мере, што се процењује од случаја до случаја.

Гак је подсетио да је у току и конкурс за упис у државне вртиће и да је досад стигло више од 16.000 захтева. Родитељи који нису то већ урадили имају времена да до 13. маја конкуришу за неко од 14.000 слободних места.

– Очекује се додатно проширење капацитета за око 600 места због завршетка изградње нових вртића на Чукарици, Бежанијској коси, Земуну, Звездари, Обреновцу – рекао је Гак.

Он је подсетио да ће прелиминарне листе уписане деце бити објављене 6. јуна, након чега ће уследити рок за жалбе, до 15. јуна, док ће крајем јуна бити познате коначне листе уписаних малишана.

– Данас у систему предшколског образовања имамо око 80.000 малишана, што је 35.000 деце више него пре осам година. Нећемо стати са отварањем нових места докле год постоји потреба за њима, а сваке године смо све ближи крајњем циљу, укидању листе чекања за вртиће – закључио је Гак.