четвртак, 30. март 2023.

На десној обали Дунава засађено сто садница врбе

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић и заменик председника Скупштине града Игор Јовановић учествовали су данас у садњи сто садница врбе. Захваљујући донаторима, Удружењу „Карика” из Београда и „Женској иницијативи” из Трстеника, врбе су посађене на десној обали Дунава у Новом Београду. У акцији садње учествовали су и представници Секретаријата за заштиту животне средине и „Зеленила – Београд”.

Весна Видовић је подсетила да је Секретаријат за заштиту животне средине у последњој деценији пошумио више од сто хектара шумског земљишта на територији Београда, са преко 250 хиљада шумских садница и десет тона семена жира, као и више од три хиљаде дрворедних садница.

– Наш план је да до 2030. године имамо пошумљеност Београда преко 22 одсто, не рачунајући јавне зелене површине. Године 2019. усвојен је План генералне регулације система зелених површина града Београда, у складу са којим Секретаријат за заштиту животне средине ради на активностима пошумљавања. Парцеле на којима ће се садити у наредном периоду су у власништву Града, укупне површине око седамдесет хектара. На њима ће бити посађено око 16.500 садница дрвећа и око 27 хиљада садница „у спрату” жбуња. Овим планом предвиђено је пошумљавање великих површина у циљу заштите од поплава и клизишта, и формирања зеленог прстена града – рекла је за Беоинфо Весна Видовић.

Захвалила је донаторима, нагласивши да овом акцијом подржавају рад на томе да се подигне квалитет животне средине у Београду, да се град боље адаптира на климатске промене, да се умањи опасност од поплава, повећа пошумљеност и побољша квалитет шума.

Захвалност Удружењу „Карика” из Београда и „Женској иницијативи” из Трстеника изразио је и заменик председника Скупштине града Игор Јовановић.

– Мислим да сви знамо колико је неопходно да радимо све што је у нашој моћи да спречимо негативне последице климатских промена на свет око нас. Данашњом акцијом Град Београд је показао колико је посвећен заштити животне средине, смањењу емисије штетних гасова и борби против климатских промена. Пошумљавањем и озелењавањем нашег града доприносимо томе да будуће генерације имају чист ваздух и здраву животну средину – истакао је Јовановић.

Он је изразио наду да ће ова акција бити само један од корака који ће грађанско друштво, локалне самоуправе и одговорне компаније заједно преузети у блиској будућности, те да ће подстаћи све заинтересоване чиниоце да се прикључе заједничком подухвату у борби за зелену и здраву животну средину свих становника Београда.