четвртак, 6. јул 2023.

Шапић: Након шест година наставак радова на изградњи нове аутобуске станице

Коначно смо након шест година, а годину дана откада сам ја на овом месту, распетљали Гордијев чвор око изградње нове аутобуске станице на Новом Београду и очекујем да се од понедељка наставe радови који су стали 2017. године, изјавио је градоначелник Александар Шапић.

Према његовим речима, у року од шест месеци аутобуска станица ће се коначно и потпуно преместити на Нови Београд. 

– Имали смо тешких годину дана и много тешких разговора током којих није било нимало лако. У једном моменту сам им најавио, као што сам тада обавестио и јавност, да сам чак спреман да све уговоре раскинем и да кренемо ако треба и из почетка, али да нових пет година чекати нећемо. У међувремену се променило руководство БАС-а, које је одлучило да заузме мало другачију политику од дотадашње, а уз помоћ кредита који им је омогућила Влада Републике Србије, стекли су се и услови да се од понедељка радови наставе. Град Београд још треба да уради једну мању саобраћајницу унутар станице, али нисмо могли да кренемо са тим радовима док се не дође у ту фазу која би требала да буде за три до четири месеца од данас, ако све буде ишло предвиђеном динамиком – истакао је Шапић.

Он је додао да планира да у септембру обиђе радове и провери да ли иду динамиком која је обећана.

– Уколико буде тако, очекујемо да ћемо у 2024. годину ући са новом аутобуском станицом у свом пуном капацитету. Захваљујући завршетку обилазнице око Београда, нова аутобуска станица добија своју пуну сврху, јер путнички аутобуси неће више пролазити кроз центар града – рекао је градоначелник, који је додао да ће изградњом нове аутобуске станице и измештањем бувље пијаце, овај део Новог Београда добити потпуно нови изглед.

Градоначелник Александар Шапић овом приликом је обишао обновљени парк код Војне гимназије, где су завршени радови на санацији свих пешачких стаза, изградњи дечјег игралишта, кошаркашког терена, теретане на отвореном и простора за одмор. Заједно са Шапићем, овај обновљени простор на територији општине Савски венац посетили су и директор Јавног комуналног предузећа „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић и председник општине Милош Видовић.

– Овакве ствари изузетно су важне, али због великих пројеката заборављамо оно што чини свакодневни живот Београђана, а то су уређене, зелене површине са бројним садржајима. Сигуран сам да ће парк житељима овог дела Савског венца, али и свим Београђанима бити максимално на услузи и да ће га радо посећивати – навео је Шапић.

Градоначелник је најавио да ће парк имати и ограђен део за кућне љубимце, који су се и иначе у бројним већим парковима у Београду показали као изузетно корисни. Такође, додао је Шапић, разговарало се и о ђубријерама које треба да имају поклопце, како ветар или птице не би разносили смеће.

Слободан Станојевић је рекао да је у питању простор од 30.000 квадратних метара, те да је око 4.500 квадратних метара под чврстим засторима. Направљен је спортски терен, фитнес на отвореном, два дечја игралишта, а убрзо ће се размотрити која је идеална позиција на овом простору да се дода зона за кућне љубимце, како би парк био употпуњен и тим садржајем.

Напомена: видео материјал са догађаја може се преузети са линка https://wetransfer.com/downloads/efbde5f51f9b4fa052d5f2e2a3b767d120230706112805/6bf7e3a7b39ad0bcc17eb7537b91aa4220230706112805/191eb0 

Обраћање градоначелника, део изјаве о аутобуској станици, је од 2.47 минута.