уторак, 4. јун 2024.

Шапић: Београђани јесу и биће приоритет нашег политичког деловања

Мислим да је дошло време и покушаћу то својим примером да покажем, као што сам се трудио и на Новом Београду док сам био на његовом челу 10 година, да у овом мандату Београђани буду приоритет нашег политичког деловања и да су све наше различитости мање важна ствар. Моја врата ће бити отворена за сваког ко жели да да свој допринос томе. А мој савет опозицији је да, уколико жели да ме послуша, иако јеу убеђена да се мени у политичком животу након 14 година све дешава случајно, прво стекне неко знање, онда да покуша нешто од неког и да научи и, пре свега, да буде конструктивна, да нешто конкретно уради, а да се притом међусобно не нападамо и не омаловажавамо, јер то може свако, рекао је Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда у „Београдској хроници” на РТС-у. 

Осврнуо се и на резултате избора у београдским општинама и потврдио да ће СНС већински формирати власт у свим градским општинама.

– Локални одбори ће се позабавити Врачаром, Савским венцем и Старим градом, односно општинама у којима је очигледно да је неопходно склапање коалиција. Након тога очекујемо да ћемо у свих 17 београдских општина имати прилику да преузимамо пуну одговорност за вођење општина као и у претходне четири године – рекао је он.

На питање да ли ће на управљање општинама имати утицаја то ако опозиција формира власт, Шапић је навео:

– И као председник општине Нови Београд говорио сам да, уколико добијем прилику да будем на челу Београда, никада нећу дозволити да због наше различитости или због тога што Град или општинe воде људи из различитих политичких опција трпе општине и грађани те општине. То сам рекао и у изборној ноћи. Ја ћу бити градоначелник свих Београђана, а само ће од те општинске управе зависити да ли ћемо имати неких проблема. То вам је исто као Привремени орган, где за осам месеци, колико је био на снази, Добрица Веселиновић и Владимир Обрадовић нису гласали ни за једну одлуку коју смо доносили. Или су били уздржани, или су били против. По закону вероватноће немогуће је да ниједна одлука није била добра. Тако да се овде поставља питање о ставу опозиције, да ли она желе да учествују у конструктивним одлукама, а то ће имати прилику да покажу и „Крени-промени” и ова друга листа „Бирам Београд”, која ће сада бити доста хетерогена – казао је Шапић.

Напоменуо је да ће владајућа већина бити спремна да прихвати сваки предлог опозиције који је конструктиван, смислен и спроводив, јер само тако бављење политиком има смисла.

– Очекујем да ће у току јуна бити конституисана Скупштина града и да ћемо до краја јуна почети нормално да функционишемо. Да завршавамо ствари које смо започели и да се спремамо за јесен, за оно што смо планирали, али нажалост нисмо могли да остваримо због привременог финансирања и позиција у буџету. Желим Београђанима оно што желим и себи, а то је да се у току лета стабилизујемо и да од септембра што нормалније кренемо да живимо. Верујем да за четири године Београд неће моћи да се препозна. Велика је прилика да сада, инфраструктурно и квалитативно, Београд доживи највеће промене у последњих 20 година. Да будемо надомак прве линије метроа, јер он мења суштински живот у нашем граду, а да од свих ствари о којима смо пуно говорили, као што су Експо и друга велика улагања и инвестиције које држава спроводи, врло брзо видимо плодове тог рада који је иза нас те да Београђани осете све оно што смо урадили у протеклом периоду – закључио је Шапић.