четвртак, 13. јун 2024.

Свечана Спасовданска литија традиционално улицама Београда

Традиционалном Спасовданском литијом, од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве, вечерас је свечано обележена слава града Београда. У молитвеној поворци, коју је предводио српски патријарх Порфирије, налазио се кивот с моштима Светог Јустина Ћелијског и чудотворна икона Богородице Знамење.

У свечаној литији био је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, који је овогодишњи домаћин градске славе, затим председник Владе Србије Милош Вучевић, те представници Града, Републике, Војске, Полиције, свештенство и многобројни грађани српске престонице.
Литија је кренула од Вазнесењске цркве Улицом кнеза Милоша, потом је наставила Улицом краља Милана до Трга Славија, затим Булеваром ослобођења до Храма Светог Саве, где је одржан молебан за православни род, после којег је патријарх одржао централну литијску беседу. Патријарх Порфирије је током литије прочитао и Свето јеванђеље и освештао престоничке улице. 

Патријарх је пожелео мир читавом свету, а нарочито онима који живе поред нас и са нама. 

– Свако искушење има своју духовну потку и основу, а ратна погибељ последица је највећег духовног пада. Да бисмо се одупрли свим искушењима, на личном, породичном и народном плану, морамо водити борбу пре свега на духовном плану. Дата нам је прилика да сви заједно затражимо топле заступничке молитве Светог Јустина вазнесеном Господу и мајци његовој. Сви морамо да будемо бољи, онакви какве нас Бог хоће и како је записано у Светом јеванђељу. Човеков пут и циљ, његова мера и сврха имају упориште и критеријуме не у пролазним вредностима него у вечном, божанском изворишту, у речи Божјој и речи Христовој – навео је, између осталог, патријарх Порфирије у својој беседи.

Обележавање Спасовдана почело је јутрошњом литургијом у Вазнесењској црвки, док је свечани пријем и ломљење славског колача у Старом двору раније данас уприличио домаћин славе Александар Шапић.

Напомена: Видео-материјал може се преузети са следећег линка

https://wetransfer.com/downloads/20184f471d73a2cf506b03fd1360a13220240613205810/95dba5b34de043c3213fc183ee3f37d620240613205810/587f38