среда, 26. фебруар 2020.

Никодијевић најавио наредну седницу Скупштине Града Београда

Председник Скупштине града Никола Никодијевић најавио је данас наредну седницу Скупштине Града Београда, која ће се одржати 3. марта. Он је у изјави за РТС рекао да Град Београд најнормалније функционише, према већ устаљеном плану, без озбира на изборе који ће ускоро бити одржани.

– У последњих неколико година донет је велики број урбанистичких планова, јер читав Београд развијамо плански, због чега су они и важни. Тако ће се на дневном реду наредне седнице наћи још неколико интересантних планова, на пример онај који се тиче регулације саобраћајница око Аеродрома „Никола Тесла”, као и план за Аду Циганлију, како би се омогућио њен даљи развој као спортско-рекреативне и туристичке дестинације, са акцентом на одржавање великих такмичења у триатлону и слично – рекао је Никодијевић.

Он је најавио и тачку дневног реда која се тиче јавно-приватног партнерства, односно концесије за одржавање подземних пролаза.

– Деценијама су подземни пролази у неадекватном стању и заслужују да буду одржавани, чистији, бољи, осветљенији, безбеднији и са исправним покретним степеницама, што ће овом одлуком бити омогућено – истакао је Никодијевић.

Најавио је и одлуку која се односи на то да ће сви инвеститори на територији Београда убудуће морати на својим скелама да имају засторе са уметничким фотографијама из Народног музеја.

– То је пракса преузета од великих европских земаља. На тај начин околина изгледа много лепше док трају радови, а истовремено то је и промоција сопствене културе – рекао је Никодијевић, прецизирајући да ће фотографије моћи да се преузму са сајта Града Београда и Народног музеја.

Председник Скупштине Града Београда подсетио је на то да ће избори за одборнике у скупштинама општина бити расписани у законском року, те да неће бити распуштања скупштина општина јер мандати одборника истичу. Додао је да ће као председник Скупштине Града Београда, истога дана када буду расписани избори за народне посланике, као и за одборнике у локалним самоуправама у Србији, расписати изборе за локалне скупштине београдских општина.

– Процедура је једноставна и устаљена. Реч је о крају мандата и одржавању редовних избора. У тренутку расписивања избора почињу да теку изборне радње, постоје јасни законски рокови. Општинске изборне комисије треба да у року од три дана пропишу формуларе, а потом да према упутствима РИК-а политичким странкама које ће учествовати на изборима пропишу и рокове које оне морају да поштују у изборној кампањи. Тим чином започиње изборна кампања – навео је Никодијевић.