уторак, 7. април 2020.

Весић: У марту издато више грађевинских дозвола него у јануару и фебруару, а два и по пута више него у марту прошле године

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи да је у Београду у прва три месеца ове године издато грађевинских дозвола за 330.348 метара квадратних.

– Град Београд већ годинама издаје грађевинске дозволе за преко милион квадрата. У прва три месеца ове године издато је грађевинских дозвола за 330.348 квадратних метара. Занимљиво је да је у марту ове године издато највише у овој години, чак 111 локацијских и ускоро и 23. грађевинска дозвола за 147.841 квадрат. То значи да се у марту, поред ванредног стања у коме се држава налази, највише гради. Посебно радује податак да је прошле године у марту издато дозвола за нешто мање од 60 хиљада квадрата, што јасно говори о томе колико се више гради – рекао је Весић.

Он је додао да сва градилишта у Београду раде и да је то важно за време које долази после ванредног стања. 

– У времену после ванредног стања борићемо се да обновимо привредну активност, а биће лакше ако се сада гради. Сваки динар уложен у грађевину претвара се у три динара у бруто домаћем производу. Сви пројекти које финансира Град раде се независно од ванредног стања. Гради се Булевар патријарха Павла, Савски трг, Булевар Вудроа Вилсона, нова аутобуска станица, Савски кеј, а наредних недеља почињемо да радимо приступне саобраћајнице око нове аутобуске станице, као и урбани џеп на углу Џорџа Вашингтона, Палмотићеве и Хиландарске – казао је Весић.

Весић је позвао грађане Београда да поштују мере Владе и савете епидемиолога како бисмо мером социјалног дистанцирања победили епидемију. 

– Најважнија мера спречавања епидемије је социјално дистанцирање – рекао је он.

Такође, Весић је захвалио Београђанима који поштују мере и препоруке. 

– Знам да није лако седети у кући, али и ово ће проћи. Седимо код куће и сачувајмо људске животе. Само мера Владе Републике Србије да сви који имају више од 65 година остану код куће, спасла је хиљаде живота у Србији. У Србији је међу зараженима мање од 25 одсто који су старији од 65 година, док је у Италији тај проценат око 60 одсто. Нажалост, ти људи чешће умиру уколико се заразе овим вирусом и зато је наша прва линија одбране да сачувамо њих – рекао је Горан Весић. 

Он је поручио грађанима Београда да не слушају политичке шарлатане који седе у кућама, укључују се у ТВ емисије преко скајпа, а позивају грађане да изађу на улице и не поштују мере Владе.

– Тренутно је најважније да се заштите домови за стара лица. Ово није надлежност Града, али не интересује ме надлежност, јер 4.538 људи који се налази у 132 приватна дома за стара лица су грађани Београда. Град Београд је обезбедио по 10 хиљада маски и рукавица за приватне домове за стара лица, једном недељно општине дезинфикују њихове просторије, а заједно са Привредном комором Србије обезбедили смо пакет дезинфекционих средстава за сваки приватни дом, како би они сами вршили дезинфекцију у својим просторијама – рекао је Весић.