среда, 8. април 2020.

Градоначелник Радојичић поводом Међународног дана Рома: Више него икада потребно нам је међусобно уважавање, толеранција и солидарност

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић истакао је да Међународни дан Рома представља прилику да се подсетимо богате ромске културе и наслеђа, као и да усмеримо још већу пажњу на њихов положај и изазове са којима се свакодневно суочавају.

Радојичић je подвукао да Град Београд годинама активно и системски ради на решавању положаја Рома, као и на њиховој инклузији у друштво.

– Истакао бих резултате пројекта „Саградимо дом заједно”, који је Град Београд од 2013. реализовао са Европском унијом и Канцеларијом УН за пројектне услуге у Србији (УНОПС), а који се односи на стамбено збрињавање ромских породица и пружање комплетне системске подршке. Настављамо са ојачавањем ромске заједнице у области становања, образовања, социјалне заштите, предузетништва и здравства, са циљем да као равноправни чланови друштва имају могућност да побољшају квалитет живота – рекао је градоначелник.

Он је навео да је за потпуну инклузију Рома пресудна сарадња надлежног министарства, локалне самоуправе и ромске заједнице.

– Међународни дан Рома обележавамо ове године у једном јако тешком тренутку, због чега нам је више него икада потребно међусобно уважавање, толеранција и солидарност за добробит заједнице – закључио је Радојичић.