четвртак, 9. април 2020.

Никодијевић: Продавнице за викенд неће радити, петком од 4 до 7 ујутру дозвољена набавка намирница за старије од 65 година

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић најавио је јутрос заседање Градског штаба за ванредне ситуације, како би се нове мере Владе Републике Србије за сузбијање вируса короне ускладиле са функционисањем грађана у престоници.

Он је истакао да нове мере обухватају забрану кретања грађана од петка, од 17 сати до понедељка, до 5 сати ујутро. Радно време продавница биће усклађено са новим мерама, тако да оне неће радити током викенда, казао је Никодијевић за РТС.

Он је прецизао да је петак намењен за набавку намирница за старије суграђане од 65 година, од 4 до 7 сати ујутро.

– После тога је у продавницама сат времена паузе, када ће ти објекти бити дезинфиковани и рафови напуњени робом. За остале суграђане, радно време петком је од 8 до 15 сати. Суботом и недељом продавнице неће радити – истакао је Никодијевић.  

Он је додао да се јавни коридорски превоз обавља по установљеној процедури, укључујући и време полицијског часа јер је, како је објаснио, намењен превасходно медицинским радницима.  

Такође је рекао да се дезинфекција улица, међублоковских површина и стамбених објеката обавља по плану.

– Први ниво дезинфекције обавља ЈКП „Градска чистоћа” третирањем улица и међублоковских простора хлором. То раде у континуитету и радиће докле год буде било потребе. Други ниво дезинфекције обавља ЈП „Градско стамбено” које третира стамбене зграде са којима има потписане уговоре о одржавању. Они ће у склопу свог редовног програма одржавања зграда радити и дезинфекцију тих простора, без додатног наплаћивања. Трећи ниво дезинфекције обавља Градски завод за биоциде и медицинску екологију, који третира здравствене и установе социјалне заштите, где махом бораве старије особе. Такође, третирају и друге просторе где се појави вирус, али и просторе где је неко преминуо, јер су обучени за такве мере – навео је Никодијевић.  

Он је указао да је последњи ниво дезинфекције остављен самим грађанима.

– Град Београд је на 28 пунктова у граду доставио танкове са дезинфекционом течношћу (натрујум-хипохлорит) који је безопасан за руковање. Грађани на лицу места могу да добију и упутство за употребу и да сами третирају своје станове, куће и улазе – подвукао је председник градског парламента.

Он је закључио да је то акција у којој треба да учествује што више људи.

– Свако нека дезинфикује простор у коме борави, свако нека се придржава мера Градског штаба за ванредне ситуације и онда ћемо заједно победити ову ситуацију – поручио је Никодијевић.