четвртак, 9. април 2020.

Весић позвао грађане да максимално поштују потпуну рестрикцију кретања

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да је пред нама 60 сати потпуне рестрикције кретања и да је веома важно да се људи тога придржавају, јер ће то бити кључно за даље сузбијање ширења епидемије. Гостујући у „Београдској хроници” прецизирао је да све градске службе имају дежурне екипе, те да ће радити нормално и у овим условима.

– Тренутно на терену имамо око 1.000–1.100 људи који су ангажовани у различитим комуналним службама, и то око 400 људи „Градске чистоће”, до 150 људи који одржавају водоводни систем, исто толико у топланама, а бројни су и комунални милиционери. Трудимо се да их максимално заштитимо. Јуче нам је у Београд стигло 500.000 заштитних маски, које ће у потпуности покрити потребе за наредних неколико недеља. Данас смо поделили и визире радницима ГСП-а и комуналним милиционерима. Сви ти људи су прави хероји, јер они раде за све Београђане и како би градски комунални систем функционисао – навео је Весић.

Заменик градоначелника истакао је да је Град спреман да, уколико се укаже потреба, отвори неко од обданишта. 

– Разговарао сам са премијерком данас о томе. Уколико су оба родитеља позитивна, а децу нема ко да чува, спремни смо да отворимо својеврсно СОС обданиште за ту децу. Имамо васпитачице које су на пуној плати и оне ће моћи да брину о њима. Град је, дакле, спреман, а да ли ће се то десити зависи од тога има ли потребе за тим – рекао је Весић.

Горан Весић је казао и да уметнике који раде хонорарно Град Београд неће „оставити на цедилу”, јер су то људи који хране своје породице од хонорара.

– Донели смо одлуку да већи део средстава намењених за конкурсе из области културе пренаменимо и да употребимо за плаћање помоћи уметницима који су хонорарно запослени. У овом тренутку у сарадњи са нашим установама културе правимо спискове, и када то буде завршено, објавићемо по колико новца ћемо давати – рекао је Весић.

Он је поручио да Београд неће заборавити своје уметнике јер, како је оценио, они су то заслужили.