уторак, 26. мај 2020.

Буџет за социјална давања неће бити смањен ни динар

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да буџет за социјална права и давања неће бити смањен ни за један динар. Она је због тога захвалила руководству града, наглашавајући да се буџет Секретаријата за социјалну заштиту из године у годину повећава.

– Број корисника је већи јер се и уводе нова права, односно нови видови материјалне подршке. Лични пратиоци, персонални асистенти, помоћ у кући за децу са сметњама у развоју, само су неке од нових услуга. Систем давања за породиље највећи је у читавој Србији, на годишњем нивоу то је за око седамнаест и по хиљада њих у Београду – навела је Наташа Станисављевић у „Београдској хроници”.

Прецизирајући колика су давања Града, она је додала да је Град и својеврсно „сабирно место” јер се посредством секретаријата дају и средства из републичког буџета по разним основама. 

– Давања за породиље никада нису била већа, а исплате су редовне и тачне у дан, чак и у време ванредног стања. Од почетка године исплаћено је више од 149 милиона динара – нагласила је она.

Градска секретарка је посебно истакла могућност подношења захтева електронским путем, што је нарочито важно током епидемије, али и за боље функционисање читавог система. 

Она је најавила да од 1. јуна поново почињу да раде свих петнаест дневних боравака у Београду, али по фазама, по препоруци епидемиолога. 

– За почетак, биће отворени само за децу чији су родитељи запослени – нагласила је Наташа Станисављевић, додајући да су сви објекти и установе социјалне заштите дезинфиковани и да ће се поштовати све препоруке струке.

Установама социјалне заштите подељено је више од осамдесет хиљада маски, али и друга заштитна опрема. Наставиће се и са редовним дезинфиковањем објеката, казала је она.   

– На тај начин штитимо и кориснике и запослене – оценила је она, додајући да у овим објектима у Београду није било ниједног зараженог.  

Наташа Станисављевић је на крају подсетила да је у последњих пет година уведено петнаест нових права и услуга, те да их сада укупно има 44. Зато је још једном позвала суграђане да у центрима за социјални рад сазнају која све права имају како би превазишли тренутну тешку материјалну ситуацију или неки животни проблем.