петак, 14. август 2020.

Град неће дозволити сечу шуме на Кошутњаку ни угрожавање културног наслеђа на Косанчићевом венцу

Прича о наводној сечи шуме на Кошутњаку ескалирала је без иједног аргумента. Пре свега, Град Београд није „дао своју реч” о читавом случају, што значи да практично нисмо ни на почетку процеса, у којем ћемо дати мишљење о плану са којим је у јавност изашао инвеститор, рекао је главни градски урбаниста Марко Стојчић за Студио Б. 

Он је истакао да је процес прибављања свих услова од надлежних градских и републичких институција на почетку, а након тог процеса Убранистички завод Београда ће израдити план детаљне регулације за тај простор. 

– Урбанистички завод ће сигурно испоштовати све законске акте који регулишу овај посао, али и све прописе који регулишу заштиту животне средине. После тога, Град Београд ће свој план дати на јавни увид и то је време када грађани могу да упуте своје сугестије и примедбе на ову тему. По мом мишљењу, „тема Кошутњак” не постоји и наравно да неће доћи до сече зеленила и уништавања шуме. Израда плана детаљне регулације просечно траје око 18 месеци, некада и пуне две године, а поједини планови, попут овог, свакако захтевају додатну пажњу – рекао је Стојчић. 

Када је у питању Косанчићев венац, Стојчић каже да апсолутно не постоји никакав план рушења старих зграда. 

– Већ три или четири године траје измена Плана детаљне регулације за то подручје. Тај план садржи само два захтева приватних инвеститора за изградњу извесних објаката на њиховим парцелама. Ниједан од та два објекта није под било којим степеном заштите, будући да је привремено изграђен, а други урушен. Комисија за планове је зауставила израду ПДР-а за то подручје почетком овог месеца, а разлог је чињеница да од обрађивача плана нисмо добили прецизан тродимензионални приказ, који би нам омогућио да видимо како ће тај део града изгледати после евентуалних радова.

Планирамо да направимо макету коју ће грађани моћи да виде. Завод за заштиту споменика културе Града Београда је веома „строга институција” којој верујемо и нико не планира да на било који начин угрози културно наслеђе које се налази на Косанчићевом венцу – истакао је Стојчић. 

Говорећи о Тргу републике, он је истакао да неће доћи до новог раскопавања коцки због постављања трамвајских шина. 

– За сваки део града постоје развојни планови који подразумевају да до извесних промена дође у перспективи, односно за 10, 20 или 50 година, прецизније када се створе сви услови по питању саобраћаја и друге инфраструктуре. Једна од таквих идеја је да у неком тренутку том трасом пролази трамвај, и то је практично све. Тај тренутак сигурно неће доћи брзо, али и поред тога треба рећи да су коцке које су постављене на Тргу републике монтажне и да се могу „скидати” због извођења неких радова, али понављам, то није у скоријој будућности, већ размишљање како да поправимо јавни превоз у том делу града и естетику. Идеја је била да се врати први „Сименсов” трамвај, који је Београд имао и који веома интересантно изгледа. Ипак, то је за сада само идеја о трамвају број један који би саобраћао од Славије до Трга републике и даље Васином улицом. Све је то идеја, а одређене информације које су се појавиле у јавности ипак спадају у измишљене политичке приче. Сваку критику прихватамо и волимо да их чујемо, јер све што радимо намењено је свим грађанима Београда – поручио је главни урбаниста. 

Говорећи о реконструкцијама улица, Стојчић је истакао да ће Улица Краљевића Марка на Савском венцу бити улица успореног саобраћаја, са проширеним тротоарима. Како је прецизирао, тамо ће бити комбинација пешачко-колске саобраћајнице, пре свега намењене пешацима. 

Он је додао да се интензивно ради и у периферним деловима Београда који се, подсетио је, јако ширио у претходним деценијама. 

– Пуно тога има да се уради – оно што општине кандидују као приоритетно. Захваљујући тој сарадњи са општинама и залагању Секретаријата за саобраћај и предузећа „Београд-пут” и „Путеви Београда”, свака улица ће у тим деловима престонице доћи на ред. У овом тренутку се ради 257 планова детаљне регулације, јер то је основ за уређење било ког дела града. Такође смо у фази пројектовања 20 тргова у приградским општинама, по условима који су примењивани на Тргу републике и Тргу Николе Пашића. Исти материјали, исти квалитет свега, јер сваки грађанин Београда, био он из Младеновца, Спота или из Кнез Михаилове улице, треба да добије исте услове живота – навео је Стојчић. 

Он је одговарајући на питања грађана истакао да се тренуто рекоснтруишу тротоари на углу Душанове и Добрачине улице, који ће бити прилагођени особама са посебним потребама или бициклистима, односно у нивоу коловоза. Такође је демантовао нагађања да ће бити бесправне градње на Бетон хали док ће, како је истакао, привремени објекти око Бетон хале, а на линији будућег линијског парка бити уклоњени када се заврше правни поступци.  
Када је реч о подизању споменика Стефану Немањи на Савском тргу, Стојчић је напоменуо да су критике у 99 одсто неосноване, као и да не постоје контрапредлози.