петак, 12. август 2022.

Јавна трибина „Будимо безбедни” одржана у Општини Савски венац

Јавна трибина о безбедности у саобраћају за особе са инвалидитетом и саобраћајној култури, под слоганом „Будимо безбедни”, одржана је данас у Општини Савски венац, саопштили су из те општине. 

Присутнима су се обратили председник општине Савски венац Милош Видовић, председница удружења „Будимо безбедни” Деа Ђурђевић и заменик начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан.

Видовић је нагласио да је ова тема један од начина како да се повећа ниво безбедносне културе и оствари заједнички циљ – мањи број погинулих и повређених у саобраћајним незгодама. 

– Овај пројекат је само наставак онога што смо започели пре пет година, откада у континуитету спроводимо различите едукативне програме. Улажемо напоре да путем трибина и обука повећамо знање и пробудимо свест грађана о важности знања о понашању у саобраћају. На овај начин суграђани уче како да се суоче са проблемима и заштите од потенцијалних опасности – изјавио је Видовић.

Он је истакао да су особе са инвалидитетом једнаки чланови наше заједнице и да друштво има обавезу да додатно брине о њима. 

– Зато је важно да имамо више оваквих трибина и да што више разговарамо о томе како би поруке које можемо послати одавде дошле до сваког човека. Ово се посебно односи на младе људе који су најугроженији у саобраћају. Они имају најмање искуства, те су зато често жртве саобраћајних несрећа. Потребно је да грађани схвате да се сабраћајна незгода може свакоме догодити и да су изузетно озбиљне последице неодговорног понашања. Желимо првенствено да утичемо на грађане, да мењамо њихове погрешне навике и стварамо безбедну културу понашања у саобраћају. Сви се налазимо на једном важном задатку, а то је да што мање људи страда у саобраћајним несрећама – казао је Видовић и додао да, ако овим трибинама спасемо само један живот, онда оне имају смисла.

Такође, подсетио је на то да је Општина Савски венац у сарадњи са АМСС-ом поделила више од 100 ауто-седишта за децу, као и супер чланских картица АМСС-а. 

– Урадили смо преко 35 улица и 15 међублоковских саобраћајница што је, уз саобраћајне сигнализације, изузетно битно за пешаке и учеснике у саобраћају. Отворено је прво игралиште за особе са инвалидитетом у Хајд парку а обнављају се и стазе за особе са инвалидитетом. Приступачност зграде ГО Савски венац унапређена је уклањањем баријера у улазном делу, а направљена је и лифт-платформа у згради Општине. За глуве и наглуве особе обезбедили смо тумача за знаковни језик, као и тактилну таблу намењену слепим и слабовидим особама. Подељена су колица особама са инвалидитетом и пуштен је у рад штампач на Брајевом писму. Успешно је реализован и међуопштински пројекат намењен јачању капацитета сервиса подршке у мобилности и комуникацији, а резултат ове сарадње је и апликација „Инфо за све” – истакао је председник општине.

Деа Ђурђевић је додала да су одговорно понашање, поштовање прописа, али и стална едукација најбоља превенција за безбедност свих учесника у саобраћају. 

– Пажљивим понашањем на улици штитимо и себе, и друге. Тренутак непажње може довести до борбе са инвалидитетом и изазвати тешке последице за цео живот – нагласила је Ђурђевићева.