петак, 2. децембар 2022.

Капитални радови на саобраћајној инфраструктури у Земуну и наредне године

Реконструкција кључне земунске саобраћајнице, која и самим називом то доказује, Главне улице, планирана је за пролеће 2023. године, саопштено је из Општине Земун.

Секретаријат за инвестиције Града Београда издвојио је значајна средства и документацијом су обухваћене Авијатичарски трг и Главна улица, односно цео потез од Карађорђеве улице до Трга Бранка Радичевића.

Саобраћајнице се налазе у оквиру културно-историјске целине „Старо градско језгро Земуна” и са обе стране оивичене су зградама од великог значаја.

Уређење је предвиђено у пуној ширини постојеће регулације, која се креће од 22 до 28 метара. Коловоз ће бити од асфалтног застора, а тротоари и ивичњаци од камена, са урађеним плочама за слепе и слабовиде. Предвиђа се и уклапање са свим попречним саобраћајницама, а планирана је корекција на појединим раскрсницама, што ће уз проширење постојећих трака и тротоара обезбедити већу и функционалнију проходност возила јавног превоза.

– Инсистираћемо да се ради у две смене, и викендом, како би се смањио предвиђени рок за извођење радова, који је оквирно 240 дана. Важно је да радови буду изведени квалитетно и да овај захтеван пројекат што мање утиче на дневну рутину грађана. Са стручњацима саобраћајне струке радићемо на оптималном решењу функционисања јавног саобраћаја, јер скоро све градске линије, као и аутобуси ка Новом Саду пролазе Главном улицом – рекао је председник општине Земун Гаврило Ковачевић, нагласивши да су реконструкције виталних улица на комплетној територији Земуна преко потребне јер је саобраћајна комуникација неопходна за нормално функционисање и становништва и привреде.

Поред осталог, биће изграђена и издигнута пешачка платформа на укрштању Господске улице са Главном, како би се у овој зони омогућило комфорније повезивање пешачког саобраћаја.

Предвиђена је реконструкција кишне канализације и водоводне мреже, замена расвете новим ЛЕД светиљкама, али и делимична реконструкција канализације. Биће постављена нова светлосна и вертикална сигнализација, као и заштита постојеће топловодне мреже.