четвртак, 8. јун 2023.

Битеф од 3. до 10. октобра: Немачка представа „Деца сунца” на отварању

Овогодишње издање Битефа, 57. по реду, биће одржано од 3. до 10. октобра под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија”. Са девет представа у главном програму, овогодишњи Битеф представиће публици продукције које стижу из Немачке, Литваније, Мађарске, Шведске, Грчке, Буркине Фасо, Белгије и Србије, саопштавају из Битефа.

– Битеф је манифестација од изузетног значаја за Град Београд. То је позоришни фестивал који је својом храброшћу да преиспитује нове идеје, позоришне праксе и тенденције превазишао границе Србије, некадашње Југославије, али и целог континента – изјавила је Наташа Михаиловић Вацић, градска секретарка за културу.

Директор Битеф театра Милош Латиновић представио је овогодишњи селекторски тим фестивала, који чине уметнички директор Никита Миливојевић, драматуршкиња и коселекторка Тијана Грумић и продуценткиња и коселекторка Ксенија Ђуровић.

– Битеф за мене подразумева континуитет. Постоји нешто што су у овај фестивал уграђивали многи људи пре нас. У том смислу дугујем захвалност мом колеги Ивану Меденици, претходном уметничком директору, с којим смо се договорили да једну његову идеју сачувамо за ово издање фестивала – изјавио је Миливојевић.

У питању је дан пролога, који повезује предстојећи Битеф са оним претходним. Тако ће 3. октобра публика бити у прилици да као пролог фестивала погледа представу „Божанствена комедија”, у режији Франка Кастрофа и продукцији Београдског драмског позоришта, коју је селектовао Иван Меденица.

Поред ове представе, која се изводи ван конкуренције, у главном програму биће приказано још осам представа. Фестивал ће 4. октобра свечано отворити немачка представа „Деца сунца” Максима Горког, у режији словеначке редитељке Матеје Колежник и продукцији Шаушпилхаус Бохума.

Радован Јокић, помоћник министра за савремено стваралаштво, честитао је свим досадашњим сарадницима Битефа на томе што су успели да одрже јединствени дух фестивала.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе Републике Србије, као и Амбасада Савезне Републике Немачке и Гете Институт.