среда, 29. новембар 2023.

Шапић: Подигнути су стандарди у свим областима, Београђани неће хтети да их се одрекну, чак и ако не победим на изборима

Сигуран сам да, уколико будем добио прилику да четири године у нормалним околностима водим овај град, Београд апсолутно више неће бити исти град какав је данас. Онај ко дође после мене, уколико не добијем поверење Београђана, а учинићу све да га добијем јер мислим да још пуно ствари могу да урадим, имаће високе стандарде које ће морати да испоштује, јер грађани неће пристати да тек тако преко ноћи остану без свих погодности које су уведене, а које им много значе, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић гостујући на ТВ Уна.

Он је подсетио да је читав досадашњи мандат на месту градоначелника прошао уз сталну претњу новим изборима.

– Није лако тада да се понашате као да је све у реду и да водите град на један одговоран начин, да доносите стратешке, дугорочне, исправне одлуке и да успете да их спроведете. Нисам хтео да се повучем ниједног тренутка нити да устукнем пред било којим проблемом, јер нисам човек који се тако лако повлачи. Док год сам ту, спреман сам на сваку врсту борбе, нарочито ако је то нешто у шта верујем да је исправно. Мислим да смо ове године донели пуно важних одлука, а највише социјалних мера. Не бих ниједну променио, можда бих само променио механизам спровођења. Сигуран сам да у будућности нико неће хтети, али ни смети да их промени, јер би изазвао гнев свих Београђана – рекао је Шапић.

Као пример своје упорности и неодустајања, Шапић је навео да је успео, како је рекао, да натера Владу Републике Србије да потпише уговор за тунел испод Економског факултета који је био планиран, премда је мост био приоритет.

– Рекао сам да нема моста без тунела, јер је то заједнички пројекат. То ће бити највећи саобраћајни пројекат за град Београд – истакао је Шапић.

Он је истакао да нико није веровао у социјалне мере, односно у капацитет ове Градске управе да ће моћи да их спроведе и да нађе новац за њих.

– Ми смо из истог буџета обезбедили више од 100 милиона евра ове године за спровођење социјалних мера и ништа није недостајало. Највише новца дато је за бесплатне вртиће, око 60, за уџбенике око 20, а за ваучере око 17 милиона евра. Новац је обезбеђен и за појефтињење јавног превоза и увођење новог система – рекао је Шапић.

Он је истакао и то да је поново ове године Град обезбедио новогодишње ваучере у вредности од 6.000 динара, с тим што је сада проширен асортиман производа, а добиће их сва деца од нула до 19 година, закључно са онима који иду у четврти разред средње школе, али и сви запослени у образовним установама.

– Прошле године подељено је око 380.000 ваучера, а сада ће их добити и деца која не иду у вртиће, само је потребно обратити се својој општини. Ваучери ће моћи да се потроше до 1. марта – прецизирао је Шапић.

Шапић је, говорећи о градском превозу, истакао да ће Град у наредном периоду купити 300 нових аутобуса, а у договору са Владом Србије биће купљено 50 нових трамваја који ће променити саобраћајну слику града.

– Такође, грађани ће на информативним таблама које ће бити постављене на стајалиштима градског превоза имати јасну информацију о томе где се возило налази. Повећали смо број контролора који проверавају да ли грађани имају карте, као и број оних који контролишу како наше возаче у ГСП-у тако и приватне ауто-превознике. Захваљујући сертификацији коју спроводимо, увели смо звучнике како би слепи и слабовиди путници могли да знају која им је станица, а наш систем наплате смс-ом хоће да имплементирају и многи у Европи. Дубоко сам уверен да ћемо за две до три године у потпуности опоравити наш возни парк и да ћемо увести ред у јавни превоз – поручио је Александар Шапић.

Он је подсетио да је Град обезбедио да сви државни вртићи буду бесплатни од првог септембра, док је за приватне вртиће повећана субвенција са 28.000 на 33.000 динара. Како је истакао, треба да прође неко време да би ова мера заживела, али је уверен да ће се смањити број деце која сада не могу да буду уписана у вртиће.

Председник Привременог органа Града Београда такође је подсетио да ће од јануара наредне године сав аутобуски саобраћај бити пребачен на нову аутобуску станицу.

– Поставили смо нови стандард у реконструкцији и уређивању улица и за годину дана урадили смо преко 500 улица на територији читавог града. Приликом радова није било пробијања рокова и отворили смо једно нову еру проширивања булевара и улица, а најбољи пример тога је управо Вишњичка улица – закључио је Шапић.