понедељак, 29. април 2024.

Радно време занатских и трговинских објеката за време првомајских и васкршњих празника

Према одредбама Одлуке о радном времену занатства и трговине на територији града Београда којом се уређује радно време трговинских формата и занатских објеката у време првомајских и васкршњих празника 2024. године, привредни субјекти који обављају занатску и трговинску делатност на територији града Београда раде према следећем распореду: 

– за време првомајских празника: у уторак, 30. априла, дежурни продајни објекти морају да раде најмање од 9 до 18 сати; у среду, 1. маја, дежурни продајни објекти могу бити затворени; у четвртак, 2. маја, дежурни продајни објекти морају да раде најмање од 9 до 12 сати; 
– за време васкршњих празника: у петак, 3. маја (Велики петак), дежурни продајни објекти неспецијализованих трговинских формата, претежно прехрамбеног асортимана (хипермаркети, супермаркети, суперете, мини-маркети и др) морају да раде најмање од 9 до 12 сати; у суботу, 4. маја, дежурни продајни објекти морају да раде најмање од 9 до 12 сати; у недељу, 5. маја (Васкрс), дежурни продајни објекти могу бити затворени; у понедељак, 6. маја (други дан Васкрса), дежурни продајни објекти морају да раде најмање од 9 до 12 сати.

У дане првомајских и васкршњих празника, неспецијализовани трговински формати у којима се обавља трговина на мало, претежно непрехрамбеног асортимана, као и посебни трговински формати могу бити затворени.

Бензинске станице током ових празника на државним путевима I и II реда и општинским путевима на територији града Београда раде 24 сата, а остале бензинске станице у граду најмање од 6 до 20 сати.

Дежурни продајни објекти који у време државних и других празника обављају делатност, дужни су да распоред, почетак и завршетак радног времена, истакну на видном месту објекта најмање три дана пре дана државног и другог празника.

Сви трговински и занатски објекти у дане првомајских и васкршњих празника могу бити отворени и могу радити дуже од радног времена наведеног у саопштењу Секретаријата за привреду.

Велетржница Београд ће током празника од 1. до 6. маја 2024. године радити 24 часа дневно.