понедељак, 13. март 2006.

Ненад Богдановић неће потписати одлуку о сахрани Милошевића у Алеји заслужних грађана

„Поводом неких незваничних јавних захтева да се Слободан Милошевић сахрани у Алеји заслужних грађана, саопштавам да ја такву одлуку нећу потписати”, пише у изјави градоначелника Београда Ненада Богдановића, која је данас достављена јавности.

„За време свог мандата у Скупштини града Београда сагласио сам се да се у Алеји заслужних грађана сахране људи који су својим делом и животом оставили позитиван, племенит, хуман траг у овом граду и нашој земљи. Трагови које је Милошевићев режим оставио за собом разлог су што сматрам да му никако не припада место 'заслужног грађанина' не само у Алеји, већ ни у српској историји. Онима који другачије мисле не оспоравам право да искажу своја осећања и став на начин примерен тренутку какав јесте смрт сваког човека“, пише у изјави градоначелника Београда Ненада Богдановића.

Алеја великана настала је преносом српских великана из 19. века са Ташмајданског на Ново Гробље. Формирана је 1927. године и у њој се налазе 22 гробнице које имају статус породичних гробница. Од 1927. године у овој Алеји нема нових гробних места.

Алеја заслужних грађана изграђена је 1965. године и у њој се од тада сахрањују значајне личности по посебној процедури и одобрењу Скупштине града Београда, односно градоначелника Београда.