О овој интернет-презентацији

СКОРО СВЕ О ГЛАВНОМ ГРАДУ

Званична интернет-презентација града Београда на адресама www.beograd.rs, www.beograd.org.rs и www.beograd.co.rs је најобимнији материјал промотивног и информативног типа икада урађен о главном граду Србије.

На око 700 интернет-страна у четири верзије (српски ћирилица и латиница, енглески и немачки), обухваћени су сви садржаји од интереса за грађане и посетиоце Београда, од комуналних питања до културе и уметности. Садржи преко 800 фотографија и илустрација, као и Фото-галерију Београда. Поред поменутих статичних веб-страна, ту је и пар десетина хиљада страна са вестима, огласима и актима.

Сајт Београда је својеврстан веб-портал са екстерним линковима ка свим важним градским и републичким институцијама. Подељен је у 11 одељака: Упознајте Београд, Живот у Београду, Градска власт, Контакт, Беоинфо вести, Недељни БГ водич, Сервисне информације, Градски огласи, Акта градоначелника, Бео-ком сервис и Фото-галерија.

Одељак „Упознајте Београд” садржи најбитније чињенице о граду, историју, приказ знаменитости, преглед установа културе и уметности, као и информације о туризму и религији.

У одељку „Живот у Београду” дате су информације о образовним и научним институцијама, економији и бизнису, телекомуникацијама и саобраћају, спорту и рекреацији, здравству, животној средини и социјалној заштити. Ту је и водич за инвестирање у Београду.

Органи градске власти, градске општине, градска предузећа и установа, као и државна управа, презентовани су у одељку „Градска власт”.

Интеракција са посетиоцима омогућена је у одељку „Контакт” кроз веб-формуларе за питања градској и општинским властима, пријављивање на mailing листу, пријаву линкова, књигу утисака и анкету. Ту су и адресари градских органа, предузећа и установа.

Посебни одељци на сајту су:
Беоинфо вести – дневни преглед информација и фотографија о раду градских власти и градских предузећа и установа, са архивом вести од маја 2000. године. Беоинфо вести могу да се преузимају и путем RSS feeda.
Недељни БГ водич – преглед културних, забавних, спортских и сајамских догађаја.
Сервисне информације – дневни извештаји о стању градских комуналних система.
Градски огласи – огласи, тендери и конкурси градских власти, градских комуналних предузећа и других градских установа.
Акта градоначелника – посебан модул презентације са прегледом докумената које доноси градоначелник Београда.
Бео-ком сервис – водич кроз градске комуналне услуге, који пружа први ниво услуга електронске управе.

У сарадњи са електронском мапом Београда „ПланПлус”, само за посетиоце са сајта Београда, обезбеђен је посебан приказ на мапи свих градских органа, установа и предузећа, уз аеро-фото снимак испод мапе града. Тренутне временске податке на сваких 20 минута, као и временску прогнозу за три дана обезбедио је „Метеос”.

Сајт је урађен у CMS технологији, што омогућава брзо и једноставно ажурирање и унапређивање. Омогућено је претраживање целокупног садржаја презентације, као и посебно претраживање архиве вести, огласа и аката градоначелника.

WAP верзија сајта за прегледање преко мобилних телефона налази се на адреси wap.beograd.rs.

Од 2001. године, када је успостављен у новом концепту и садржају, сајт престонице је освојио десетак домаћих и страних признања:
Признање 2001 – награда југословенских професионалаца за односе са јавношћу у категорији web сајтова
Плакета Друштва за информатику Србије за изванредан допринос развоју информатике у 2001. години за постављен веб-сајт
Признање Удружења економских пропагандиста Србије у категорији нових медија, као најбољи промотивни сајт у 2001. години
TOP 50 YU Web 2001 – избор најбољих домаћих сајтова часописа PC
Golden Web Award 2001–2002 – награда IAWMD (Међународно удружење веб-мастера и дизајнера)
Bronze Maestro Award 2001 - награда Maestro Awards of Excellence
TOP 50 YU Web 2002 – избор најбољих домаћих сајтова часописа PC
Специјална награда на „Фестивалу идеја” 2003.
TOP 50 YU Web 2003 – избор најбољих домаћих сајтова часописа PC
TOP 50 YU Web 2004 – избор најбољих домаћих сајтова часописа PC
TOP 50 RS Web 2007 – избор најбољих домаћих сајтова часописа PC
TOP 50 RS Web 2008 избор најбољих домаћих сајтова часописа PC

По истраживању претраживача Погодак, сајт Београда је друга најкредибилнија домаћа интернет-локација. Параметри за оцену кредибилности су постојећи линкови ка сајту, затим квалитет самих линкова, као и разноврсност и ажурност садржаја на самом сајту.

На првом регионалном веб-фестивалу Web Fest, одржаном 2007. године, у категорији е-Управа, сајт Београда био је трећи по гласовима публике.

Интернет-презентацију Београда, за потребе Службе за информисање Градске управе, креирала је маркетинг агенција АгитПРОП.