четвртак, 17. април 2008.

Нелсон Мендела почасни грађанин Београда

Зоран Алимпић, вршилац дужности градоначелника, уручио је данас у здању Старог двора Мендиси Дони Мараши, амбасадорки Јужноафричке Републике, Повељу којом је Нелсон Мендела проглашен за почасног грађанина града Београда. Једногласну одлуку да се Нелсон Мендела прогласи за почасног грађанина Београда донели су одборници Скупштине града 15. маја 2007. године.

–  Нелсон Мендела је осведочени борац за слободу, мир и демократију, човек који је непоновљива личност 20. и 21. века. Скупштина града Београда није, због турбулентних времена, додељивала ово признање у чак протекле 22 године. Одлуку су одборници донели једногласно, а ја сам уверен да се и сви Београђани слажу са том одлуком. За време свог 27-годишњег тамновања Нелсон Мендела био је не само симбол борбе за слободу већ и истински лидер милиона обесправљених и читав свет је, подржавајући ту борбу, захтевао његово ослобађање. Та победа није била само његова, већ читавог његовог народа и као први црни председник, изабран 1994. године, установио је демократску Јужноафричку Републику. Нелсон Мендела представља узор садашњим и представљаће узор генерацијама које долазе како се бори за људска права и за највише идеале правде у свету. То су разлози због којих је Скупштина града Београда донела ову одлуку – рекао је Зоран Алимпић.

Примајући повељу Скупштине града Београда, Мендиса Дона Мараши, амбасадорка Јужноафричке Републике у Грчкој, пренела је поздраве и захвалност Нелсона Менделе Београду и Београђанима, истакавши да његов недолазак представља  немогућност једног деведесетогодишњака да путује на дугачке релације.

–  Господин Мендела високо цени гест Скупштине града Београда и мислим да ће му ова повеља бити један од најдрагоценијих поклона за 90. рођендан. Ово признање не припада само њему већ целом нашем народу. Оно представља и симбол пријатељства наше две земље и потврђује посвећеност да га и даље развијамо – рекла је амбасадорка Мендиса Дона Мараши, подсетивши на дугу историју борбе за слободу народа Јужноафричке Републике, коју је предводио Нелсон Мендела.

Уручењу Повеље о почасном грађанину присуствовали су и Милорад Перовић, заменик председника Скупштине града Београда, чланови Градског већа, градски секретари одборници и поштоваоци Нелсона Менделе.