уторак, 6. октобар 2009.

Министар спољних послова Шпаније Мигел Анхел Моратинос почасни грађанин Београда

Скупштина града Београда доделила је на данашњој седници звање почасни грађанин Београда министру спољних послова Краљевине Шпаније Мигелу Анхелу Моратиносу. Према речима градоначелника Драгана Ђиласа, Градско веће је прихватило иницијативу за ову одлуку, коју су поднеле одборничке групе Српске радикалне странке, Демократске странке, Демократске странке Србије и Нове Србије, Г17 плус и СПС-ПУПС-ЈС.

– Шпански државник предложен је за почасног грађанина Београда због афирмације Београда, доприноса развоју сарадње и унапређења међусобних односа Србије и Шпаније. Приликом доношења предлога одлуке, Градско веће се руководило следећим разлозима: први је допринос Моратиноса и Шпаније даљем развоју Београда, побољшању положаја наше земље и њеног главног града у Европи, залагање да се настави процес европских интеграција наше земље, укину визе за грађане Србије и све остало што ће допринети бољем животу наших грађана. Други разлог је одавање признања за политику Краљевине Шпаније и њеног министра спољних послова и принципијелни став непризнавања једнострано проглашене независности Косова. Зато смо сматрали да је ово прави начин да се одужимо човеку који је започео своју дипломатску каријеру у Београду, говори наш језик и заиста је пријатељ Србије и Београда. Сигуран сам да на овај начин град Београд одаје признање овом човеку за све што је урадио до сада и мотивише га да настави тако и убудуће – казао је Ђилас.

Александар Антић, председник Скупштине града Београда, рекао је да је на данашњој седници постигнут висок степен разумевања одборничких група. Он је подсетио да је иницијативу за данашњу седницу поднело пет одборничких група и из власти и из опозиције, које су тако показале да постоји спремност да се у градској скупштини постигне консензус o важним питањима.

– Иницијатива да Моратинос постане почасни грађанин Београда резултат је великог пријатељства Краљевине Шпаније према Републици Србији, велике подршке Шпаније и Моратиноса лично да Београд као главни град Србије заузме своје место на карти европских метропола и да се убрзано развија у инфраструктурном и комуналном смислу. Ово је и знак великог пријатељства којe осећамо према Краљевини Шпанији за допринос јачању наше дипломатске позиције, пре свега у оквиру Европске уније, а до краја смо уважили и чињеницу да Шпанија и Моратинос дају огроман допринос у очувању интегритета Србије – истакао је Антић.

Мигел Анхел Моратинос, рођен 1951. године у Мадриду, започео је своју професионалну каријеру дипломате у Амбасади Краљевине Шпаније у Београду.

„Својим политичким ангажманом и личним залагањем несебично доприноси да Београд, као главни град Србије, поново заузме место међу најзначајнијим европским метрополама, које му и припада. Приликом званичних, али и неформалних сусрета с представницима Републике Србије, увек истиче своју наклоност према Србији, а посебно Београду. Говори српски језик. Шеф је дипломатије  државе која је чврсто на позицији непризнавања једнострано проглашене независности Косова и која је потврдила принципијелност у поштовању међународног права, уважавајући легитимне интересе Србије. Министар Моратинос подржава интересе Србије који воде према укидању визног режима за грађане наше државе, дајући снажну подршку даљој афирмацији Србије у Европској унији”, наводи се, између осталог, у образложењу ове одлуке.