уторак, 15. децембар 2009.

„Дани сећања на ромске жртве” од 16. децембра до 27. јануара

Манифестација „Дани сећања на ромске жртве”, коју организује Музеј ромске културе, одржаће се од 16. децембра ове до 27. јануара следеће године. Сутра у 12 часова биће положени венци на споменик у Топовским шупама, а у 18 часова отворена изложба „Холокауст који се не сме заборавити”, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору.

– Манифестација ће се одржати у овом периоду јер су Уједињене нације 16. децембар прогласиле Светским даном холокауста над Ромима, а 27. јануар Светским даном сећања на жртве холокауста. Манифестација има неколико целина. Одржаће се бројна предавања о страдањима Рома, приказаће се документарни филм, промовисати књига о страдањима Рома у Београду и одржати књижевно вече „Роми као инспирација”. На сутрашњој изложби биће приказани бројни оригинални документи, књиге, текстови из листова и часописа који говоре о страдању Рома у Другом светском рату на просторима бивше Југославије, а посебно Србије и Београда. Музеј ће иницирати сталне активности на очувању успомена на ромске жртве из Другог светског рата са ових и других простора, јер оне то заслужују  – рекао је Драгољуб Ацковић, директор Музеја ромске културе.

За време Другог светског рата у Европи је страдало од  500.000  до 1.260.000 Рома. Према речима др Рајка Ђурића, председника Фондације за холокауст Рома,  највише их је убијено у Немачкој, Хрватској и Румунији.