среда, 18. август 2010.

На мосту преко Аде Циганлије почело постављање косих каблова

На мосту преко Аде Циганлије почело је постављање косих каблова, као једног од најважнијих делова изградње овог објекта. На обе стране грађевине укупно ће бити постављено двадесет пари косих каблова, чији је задатак да „носе”  задњи и главни распон моста.

– На 105. метру пилона почели смо монтажу пластичних цеви кроз које ће бити провучена челична ужад израђена у Јапану. Кроз сваку цев биће провучено од 44 до 88 челичних ужади, које се састоје од седам сплетених челичних жица. Ужад ће потом бити преднапрегнута. Њихова монтажа ићи ће упоредо са изградњом пилона, који је сада висок 126,5 метара – објаснио је за Беоинфо Ненад Бајић из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

Бетонска конструкција задњег распона моста дугачка је 200 метара и почетком овог месеца спојена је са пилоном, чиме је завршена прва фаза овог пројекта. У међувремену је почела и монтажа главног распона моста који ће, када буде завршен, бити дугачак  376 метара. До сада су монтирана три челична сегмента, тачније завршено је педесетак метара главног распона. Челични сегменти израђују се у Кини, а њихова предмонтажа одвија се на самом градилишту, а затим се подизањем са реке уграђују у конструкцију.

Пилон на мосту преко Аде биће висок 200 метара, с тим што ће бетоном бити изливен до 175 метaра, а потом ће бити постављена челична конструкција. Коловоз се налази на 22. метру пилона.

Мост преко Аде Циганлије укупно ће бити дугачак 969 метара и широк 45 метара. Имаће шест саобраћајних трака, два колосека за шински саобраћај и две пешачко-бициклистичке стазе. Максимална пропусна моћ биће око 12.000 возила на сат, а пројектом је предвиђено да кроз конструкцију моста буду провучени сви неопходни водови градске комуналне и јавне инфраструктуре.