среда, 1. септембар 2010.

Јутрос кренуо први воз нове градске железнице од Новог Београда до Панчевачког моста

Пробни период нове линије „Градске железнице – БГ ВОЗ нови градски превоз” од Новог Београда до Панчевачког моста стартовао је јутрос у 5.25 сати. Путници ће у наредних месец дана новом градском железницом бити превожени бесплатно, са интервалом поласка на 15 минута у саобраћајним шпицевима, а ван њих на 30 минута. Након промотивног периода „БГ ВОЗ” ће од октобра бити укључен у Интегрисани тарифни систем 1, што значи да ће се за превоз користити све врсте карата (маркице, појединачне и бесплатне карте) које важе у постојећем тарифном систему.

Нова градска железница пошла је јутрос тачно на време. Једини путници на првој вожњи у беспрекорно чистим вагонима, видно обележеним налепницама „БГ ВОЗ”, били су репортер Беоинфа и Славка Јеврић из Дирекције за јавни превоз, која је учествовала у реализацији овог пројекта.

– Очекујем да ово буде модеран градски воз, сигуран, поуздан и тачан. За грађане ће, верујем, најважније бити да су поласци са станица редовни, мада ће много значити и превоз у чистим вагонима, што услугу чини бољом. Градским превозом сам досад од Новог Београда до Панчевачког моста ујутру стизала за више од пола сата, а у шпицу сам путовала и дуже. Сада смо на последњу станицу стигли за петнаестак минута, што је изванредно – рекла је Славка Јеврић.

На станици код Панчевачког моста неколико минута смо чекали воз који је саобраћао према Новом Београду. Информацију о томе где да пређемо на другу страну и када ће воз стићи на станицу дала нам је железничарка Бранка Јовановић, која овај посао ради већ 15 година.

– На овој станици се у шест сати ретко могу видети путници. Људи углавном раде од девет, тако да у већем броју почињу да долазе на станицу око осам сати. Има и оних који дођу већ око пола осам: обично су поспани и једва чекају да уђу у воз – каже Бранка Јовановић.

Воз је према Новом Београду пошао у пет минута до шест, а на станици „Вуков споменик” укрцао се градски архитекта Дејан Васовић. Занимало га је како изгледа рано јутарње путовање новим градским возом до Новог Београда и назад.

– Овако ће се путници возити до краја године, а почетком идуће воз ће ићи од Батајнице до Панчевачког моста. У другој фази требало би да се оспособи и други крак „БГ воза” од Ресника, а у трећој да се повежу и региони који гравитирају Београду – Инђија, Панчево, Младеновац, Ваљево. На станицама ће бити дигитализоване табле са информацијама кад долази следећи воз и где путници могу да преседну, а када „БГ ВОЗ” буде укључен у јединствени тарифни систем биће постављене и машине за куповину карата – рекао је Васовић.

У Новом Београду поново смо ушли у воз који је у 6.30 пошао према Панчевачком мосту. Машиновођа Ненад Лазић сиреном је обавестио малобројне путнике да воз полази са станице.

– За нас је ово новина, као и за путнике. Радим овај посао већ дванаест година и радујем се што могу да возим технички беспрекорно исправан воз. Видим да је све одлично почело, без икаквих проблема – рекао је Ненад.

Милорад Бошковић се укрцао у Новом Београду.

– Боље би било да воз иде од Батајнице, будући да највише путника долази из Бановаца и Нове Пазове. Радим од седам у радионици „Енергопројекта” на Карабурми и овакав превоз ми савршено одговара. Ово је најбољи потез који је град у последње време направио, а сад од нас грађана зависи колико ће добро функционисати. Уколико будемо умели да га чувамо, верујем да ће нова градска железница потрајати – рекао је Милорад.

Одушевљење није крила ни Невенка Јанковић, која је пошла на Неимар да чува унуку док су јој родитељи на послу.

– До сада сам седала у аутобус број 17, или бих код општине Нови Београд хватала „осамнаестицу”, па сам силазила код „Франша” и пешке ишла ка Неимару. Сада сам до станице „Карађорђев парк” стигла за мање од десет минута. Стићи ћу ћерки и зету да направим и доручак – обрадовала се Невенка.

На станици „Београд центар” ушла је већа група путника. Светлана и Нада, које путују из Рипња, повезле су се до станице „Вуков споменик”. Нису биле расположене за причу, будући да им је непосредно пре уласка у „БГ ВОЗ” промакао воз којим се сваког јутра возе на посао.

– Један воз имамо и он нас изневери. Сва срећа да су нам у Раковици железничари рекли да од јутрос саобраћа нови градски воз, па смо га „сустигле” код Прокопа. Веома лепо изгледа, али не верујем да ће дуго да траје. Знате како наш народ чува оно што има, а кондуктери слабо контролишу – шетају се по возу само када треба да наплате карте – казала је Светлана.

Предраг Пантић је јутрос пошао из Сопота, а новим градским возом је ишао до Панчевачког моста. Премда је потврдио мишљење својих сапутника да је нова железничка линија „феноменална ствар”, пожалио се да о њој није довољно информисан.

Возови који се користе на линији од Новог Београда до Панчевачког моста посебно су означени у циљу лакшег препознавања композиција.

Линије „Беовоза” за Инђију, Панчево, Ваљево и Младеновац су у надлежности ЈП „Железнице Србије” и нису у систему градске железнице, а у њима не важе карте и маркице ИТС-а.

Радно време линије је од 5.25 до 23 часа, свакодневно, са планираним интервалом слеђења: од 15 минута у шпицу (од 6 до 9 и од 14 до 17 часова) и од 30 минута ван шпица. Од станице Нови Београд до Прокопа може се стићи за шест минута, од станице Нови Београд до Карађорђевог парка за девет, од станице Нови Београд до Вуковог споменика за 13 минута, од станице Нови Београд до Панчевачког моста за 16 минута.

Од 1. септембра Дирекција за јавни превоз уводи нову линију јавног градског превоза 34Л, којом се остварује веза станице Прокоп са аутобуским и тролејбуским линијама у Булевару кнеза Александра Карађорђевића. Траса те линије је: Железничка станица „Београд центар” – Гучевска (окретница) – интерна саобраћајница – Булевар кнеза Александра Карађорђевића – болница „Др Драгиша Мишовић”. Линија користи сва постојећа стајалишта на траси. На линији ће саобраћати минибус возило у интервалу од 15 минута у шпицу, а 30 минута ван шпица.

На траси од Новог Београда до Панчевачког моста налази се следећих пет железничких станица које су опслужене линијама јавног градског превоза: „Нови Београд”, где се остварује веза са ЈГС-ом преко линија 67, 69, 89, 94,95, 7, 9, 13; „Београд центар” – Прокоп – новом линијом јавног градског превоза 34Л се остварује веза са линијама 40, 41, 42, 49, 59, 78, 94; „Карађорђев парк”, где се остварује веза са ЈГС-ом преко линија 17, 18, 30,31, 33, 39, 42, 46, 47, 48, 55, 59, 78, 9,10 и 14; „Вуков споменик”, где се остварује веза са ЈГС-ом преко линија 25, 25П, 26, 27, 27Л, 32, 65, 74, 2, 5, 6, 7, 12, 14; „Панчевачки мост”, где се остварује веза са ЈГС-ом преко линија 16, 23, 32E, 33, 35, 37, 43, 48, 58, 95, 96.

Како се мрежа линија „Градске железнице – БГ ВОЗ нови градски превоз” буде развијала и ширила, Дирекција за јавни превоз пратиће потребе корисника и кориговати трасе осталих линија јавног превоза и микролокације стајалишта у функцији боље опслужености.