среда, 1. децембар 2010.

Награде „IT Globus 2010” уручене у Старом двору

Члан Градског већа Мирослав Чучковић примио је данас у Старом двору, у име града Београда, захвалницу за традиционално покровитељство на свечаној додели награда „IT Globus 2010”. Ове награде часописа „Mikro PC World” добијају компаније и појединци за изузетна остварења у области информатике, рачунарства и телекомуникација. Додели награда присуствовалe су министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић и помоћница градоначелника Београда Татјана Пашић.

– Град придаје велики значај ИТ сектору, што показује и чињеница да смо први град у Европи по броју паркова у којима грађани могу бесплатно да користе интернет – има их чак 15 у Београду. Значај ИТ сектора препознају и општине, попут Старог града, Палилуле и Врачара, које свим ученицима првих и трећих разреда школа на својој територији додељују лаптоп рачунаре. Будући да је компјутерско описмењавање императив за развој овог друштва и сектор услуга, по којима Београд планира да буде међу најбољим градовима у Европи, настојаћемо да у све области јавног комуналног система уведемо ИТ технологије – од најједноставнијих пројеката, као што је обавештавање СМС поруком кад аутобус стиже на станицу, до најкомпликованијих подухвата, као што је увођење САП-а и Ораклa у рад читаве Градске управе – рекао је Чучковић.

Он је подсетио и да је град ИТ системима успео да умрежи и своје најудаљеније делове, тако да се и на 80 километара од центра могу добити основна документа без долажења у град. С обзиром на број стручњака који има и постигнуте резултате, Завод за информатику и статистику постао је понос града Београда.

Град Београд је већ осми пут покровитељ свечане доделе награда „IT Globus”.