петак, 2. септембар 2011.

Љиљана Јовчић посетила вртић „Мала сирена” у Земуну


Градска секретарка за дечју заштиту Љиљана Јовчић посетила је данас вртић „Мала сирена” Предшколске установе „Др Симо Милошевић” у Земуну и присуствовала еколошкој радионици и примопредаји лавиринта „Зелена мозгалица”. Овај пројекат Удружења грађана „Урбана екологија” обухватио је израду зеленог лавиринта од 100 засада туја у дворишту вртића, а Секретаријат за дечју заштиту подржао га је на Конкурсу за избор пројеката друштвених и невладиних организација у 2011. години.

– „Урбана екологија” је направила пројекат који може да се реализује у свим београдским предшколским установама. Малишани у овом вртићу од јула свакодневно негују и заливају засађене тује, а циљ пројекта и јесте да деца што више времена проводе на отвореном и развијају креативне способности. Лавиринт увек подразумева тајну и задатак који треба савладати, што деца веома успешно чине. Најважније је што су сваку тују деца обележила својим знацима и цртежима, што их подсећа да дрвеће пазе и заливају – рекла је Љиљана Јовчић.

Она је истакла да град и у другим предшколским установама финансира сличне пројекте, будући да је читава година посвећена заштити животне средине и стварању што бољих услова у двориштима предшколских установа. Тако ће дворишта, поред  бојења ограда и постављања клупа, бити потпуно озелењивана у заједничкој акцији градских секретаријата за дечју заштиту и заштиту животне средине. У појединим предшколским установама равни кровови ће бити претворени у мале зелене оазе.

– „Урбана екологија” наставља сличан пројекат са Предшколском установом „11. април” из Новог Београда, а готово сви предшколци у београдским вртићима имају „еколошке патроле”, које током боравка у вртићу воде рачуна о томе да ли неко загађује њихов простор или у њега баца отпатке. Суштина је да од најранијег узраста неговањем оваквих навика код деце стварамо осећај одговорности према околини и припадности граду у коме живимо – рекла је Љиљана Јовчић.

Шестогодишњи Страхиња своју тују је обележио цртежом шумице и под њу је ставио шишарку.

– Увек кад идемо напоље понесемо кантице. Њима заливамо дрвеће да порасте много велико и да лепо мирише. Ја волим да изађем напоље и да се ту играм са другарима – рекао је Страхиња.

Његови вршњаци Огњен и Ирена по заливању дрвећа брзо су нашли излаз из лавиринта, али су у њега поново ушли како би испод туја које су обележили својим цртежима оставили шишарке. Мало их је збунило како тако млада стабла могу да носе тако велике шишарке, па су им модератори пројекта објаснили да ће велике шишарке тује носити кад израсту у велика стабла.

Напомена: Снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv.