понедељак, 24. фебруар 2014.

Синиша Мали: Град решава проблем дивљих таксиста на Аеродрому „Никола Тесла”

У протеклих десет дана таксистима који су „на дивље” пословали у Београду одузета су четири возила, написане су 42 прекршајне пријаве и процесуирано двадесетак таксиста из других градова који раде у Беграду, први су резултати акције уређења такси превоза, рекао је председник Привременог органа града Београда Синиша Мали на Аеродрому „Никола Тесла”.

– Протеклих година нагомилали су се проблеми који се односе на пословање такси удружења, начин на који раде и проблеме са којима се суочавају. Привремени орган града Београда имао је 12. фебруара састанак са представницима такси удружења. Ми смо идентификовали њихове проблеме и договорили се да ћемо се наћи десет дана касније односно данас да разговарамо o томе како смо почели да решавамо те проблеме и како да наставимо даље са активностима. Покренули смо неке активности које иду ка томе да се проблеми и реше. То се односи на пословање таксиста на аеродрому, решавање проблема „дивљих таксиста” који раде на улицама Београда, као и на решавање нелојалне конкуренције међу самим такси превозницима у вези с давањем попуста. Ово је координисана активност групе људи коју чине Саобраћајна полиција, Дирекција за јавни превоз, представници такси удружења и Интервентна бригада МУП-а Србије. У протеклих десет дана таксистима који су нелегално пословали у Београду одузели смо четири возила, написали смо 42 прекршајне пријаве, а процесуирали смо и двадесетак таксиста који су из других градова, а раде у Беораду. Ми ћемо са овим активностима наставити и интензивираћемо их, а договорили смо поновни састанак за десет дана да видимо колико смо урадили за то време – истакао је Мали.

Он је нагласио да ће град Београд до краја недеље усвојити читав низ правилника о раду таксиста и ценовнике који су везани за ред вожње са аеродрома. Они ће у потпуности затворити правни оквир везан за пословање таксиста.

– Идеја је да ти правилници ступе на снагу следеће недеље. Направиће се притисак на „дивље” таксисте и допринети томе да се идентификују проблеми на аеродрому и у граду, и да се они решавају. Направили смо договор са Прекршајним судом града Београда тако да имамо дежурног судију за прекршаје. Конкретни резултати ће бити видљиви за десетак дана, када буду процесуирани они којима је прописана казна, правилници које ћемо усвојити донеће додатну сигурност и више уредити ову област. Решавањем тих проблема отварамо простор за унапређење самог система такси превоза. Сви проблеми могу да се реше, треба имати само мало добре воље – рекао је Синиша Мали.

Угљеша Митровић, директор Дирекције за јавни превоз, рекао је да су цене у новом правилнику промењене јер стари систем није дао резултате. Зато је било простора да се они који раде нелегално уграде у цену, која је била 1.800 динара до Новог Београда.

– Сада смо направили шест рејона. Први рејон ће бити 1.400 динара, други 1.600, и све тако по зонама до 6.000 динара. Систем је направљен тако да се цео аеродром посматра као један простор на коме је дозвољено да се вожња узима само на једном месту одређеном за то, тако да инспекција може да казни онога ко узима вожњу ван одређеног места – истакао је Митровић.

Александар Бјелић, који заступа представнике такси удрзжења, рекао је да помаци заиста постоје, као и добра воља да се проблем реши.

– Аеродром је само једна од проблематичних тачака. Тих проблема има и на Аутобуској станици, као и на местима на којима се одвија ноћни живот. Проблем је наслеђен и то се таложило дуги низ година. Ова власт је исказала добру вољу за решавање проблема и за десетак дана ћемо видети резултате. Надам се да ћемо ускоро имати и прва решења судија за прекршаје јер док нема санкција, нема ни бољитка. На данашњем састанку добили смо и подршку директора Аеродрома „Никола Тесла”, који ће се укључити у Радну групу, те ће и он својим деловањем и предлозима омогућити боље функционисање такси превоза на аеродрому – истакао је Бјелић и додао да у Београду има 6.700 регистрованих таксиста.