понедељак, 13. октобар 2014.

Изведена инклузивна представа „Чаробно путовање” у Позоришту на Теразијама

Представа „Чаробно путовање” , у којој глуме деца са аутизмом изведена је вечерас у  Позоришту на Теразијама, a присуствoвали су градоначелник Београда Синиша Мали и Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Градоначелник је подсетио да је представа ове године добила Награду града Београда за стваралаштво младих у области уметности, јер показује сав потенцијал коју аутистична деца имају. Такође је истакао да је град Београд, пре неколико дана потписао уговор са 44 пратиоца за децу ометену у развоју.

–Тој деци је неопходна помоћ, због чега ће град Београд до краја године обезбедити уговоре са додатних 100 пратилаца за децу. Тиме шаљемо јасну поруку да сва деца у Београду имају једнака права и могућности, док је мени као родитељу и градоначелнику циљ да се тој деци омогући што срећније детињство – закључио је Мали. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да су ова деца, без обзира на аутизам пружила руку и показла да могу да буду део нашег света. Он је дадао да ће то министарство заједно са локалним самоуправама и у будуће велику пажњу посвећивати тој деци, кроз разне програме и отварање центара. 

Редитељ представе Ђорђе Макаровић истакао је да је Београд , после три године интезивног рада, показао да има јединствен мјузикл у свету и изразио задовољство што вечерашњем извођењу присуствује градоначелник Београда и ресерони министар. 

–Ова представа показује да аутистична деца могу да имају пажњу дужу од 15 минута, док у овој представи таква деца играју, певају и глуме сат и петнаест минута – указао је Макаровић и позвао Београђане да дођу на Теразије и виде представу. 

Представа се изводи  у оквиру Европских дана аутизма, који се током октобра обележава у више европских градова. Главни тумачи улога су шесторо деце – особа са аутизмом , једна слушно оштећена девојка и њихова браћа и сестре. У представи учествују и професионални балетски играчи Позоришта на Теразијама, чланова хора и фолклорне секције АКУД-а „Лола” и ансамбл „Тути Србија".

Главни актери су Ђорде Голубовић, Игор Деспотовић, Душан Лазић, Јована Лазић, Анастазија Лиздек, Александра Лиздек, Немања Митић, Јелена Мишковић и Михајло Ридевац.