понедељак, 2. фебруар 2015.

Градоначелник: Ускоро дигитализација картона у Историјском архиву Београда

Градоначелник Београда Синиша Мали посетио је Историјски архив Београда, како би се упознао са стањем депоа и ситуацијом у којој се ова установа културе налази.
 
– Историјски архив Београда је темељна установа културе овог града тако да ће се увек налазити високо на листи наших приоритета. За ову годину Град Београд обезбедио је средства за реконструкцију постојећих депоа, а у току су припремне радње – каже градоначелник и додаје да ће се радити на климатизацији, вентилацији, микросистему депоа и систему за стабилно гашење пожара.

Захваљујући томе, архивска грађа у депоима ће моћи да се чува на безбедан начин.

Синиша Мали је истакао и да су тренутни капацитети архива недовољни, те да ће Град настојати да нађе начин за решавање овог проблема.
 
– С обзиром на то да нема места за пријем нове  грађе у постојећим депоима, Град Београд ће испитати правне и финансијске претпоставке за проширење архива на постојећем простору, са циљем дуготрајног регулисања смештаја архивске грађе – каже Мали.
 
Градоначелник је истакао и да ће бити обезбеђена средства из донације за дигитализацију картона житеља Београда од 1928. до 1951. године.

Градоначелник и секретар за културу Владан Вукосављевић активно обилазе установе културе Града Београда како би се упознали са изазовама и тешкоћама са којима се оне сусрећу, и како би решавали акутне проблеме.